Last news in Fakti

10 Септември, 2015 15:45 962 0

ООН: Бежанската криза ще се задълбочава

  • бежанци-
  • европа-
  • оон
ООН: Бежанската криза ще се задълбочава - 1
Снимка: АР/БТА

Кризата с бежанците в Европа ще се задълбочава, ако не се предприемат повече усилия за прекратяване на конфликта в Сирия и не се окаже помощ на мигрантите, пише в съобщение до медиите УНИЦЕФ. По нейни данни, 16 млн. души се нуждаят от помощ, като половината са деца. Близо 5 млн. сирийци, които живеят в градовете, са имали проблем със снабдяването с вода. Близо половината от болниците са прекратили работа или функционират частично. Над 4 млн. сирийци, от които половината деца, са напуснали родината си след началото на конфликта, продължаващ пета година.

„Всички сирийци, с които разговарях, ми казваха, че биха останали в родината си, ако се чувстваха в безопасност, биха живели в мир и към тях се отнасяха достойно. Те рискуват, както своя живот, така и на своите деца, тръгвайки към Европа, но те нямат друг избор, защото не виждат бъдеще са себе си и децата си”, казва регионалния директор на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка, Питър Салам

От организацията заявяват, че трябва да се окаже значителна помощ на съседните на Сирия страни, които приемат бежанци. В Турция техният брой е 2 млн., в Ливан – 1.1 млн., а в Йордания – почти 630 000 души. Финансовите средства на ООН за хуманитарни операции обаче не стигат. От 903 млн. USD членски внос от страните е събрана едва половината сума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА