12 Септември, 2015 21:01 3 349 7

Валентин Фалин: Германия, която ние загубихме

  • валентин фалин-
  • германия-
  • фрг-
  • гдр-
  • обединение-
  • договорът "2+4"-
  • дипломацията

Сензационни откровения на бившия шеф на международния отдел на ЦК на КПСС пред в. Московкий комсомолец

В интервю за в. "Московский комсомолец" бившият шеф на международния отдел на ЦК на КПСС и бивш посланик на СССР в Западна Германия Валентин Фалин, твърди, че обединението на Германия е било неизбежно, но процесът е можел да протече по различен начин. Самият той се е застъпвал за конфедеративния принцип, който предпочитали Великобритания и Франция.

Лондон и Париж са се опасявали, че ако Германия остане унитарна държава, ще доминира в Европа. За този модел първоначално се е изказвал и Бон. В разработения модел от Хорст Телчик, главният съветник на тогавашния канцлер Хелмут Кол, се е говорело като първа стъпка за сближаване между ФРГ и ГДР, а като следваща - създаването на конфедерация.

Събитията според Фалин са приели друг обрат след като външният министър на СССР Едуард Шеварднадзе се е "хванал на уловката на своя колега Ханс-Дитрих Геншер да се промени формулата "четири плюс две" на "две плюс четири". Моделът "четири плюс две" е предполагал СССР, САЩ, Англия и Франция  да се договорят какъв да е статутът на обединена Германия. Вариантът "две плюс четири" означава германците да предложат на четворката техните договорености.

Според Валентин Фалин за САЩ е било важно Германия да остане в НАТО като са давали обещания на Горбачов, че след това НАТО няма да се разширява на изток. "Не му прави чест на Горбачов, казва Фалин, като твърди сега че такова нещо никой не му е обещавал. Това е пренаписване на историята.

Съответните изказвания на Джеймс Бейкър, тогавашният държавен секретар на САЩ, са отразени в протоколите на преговорите. Аз многократно обръщах внимание на Горбачов, че не трябва да се разчита на обещания на думи… Ти напразно сгъстяваш краските, аз съм готов да вярвам на партньорите си, казваше Горбачов". "Не мога да не си спомня, казва Фалин в интервюто, как Сергей Ахромеев (началник на Генералния щаб, военен съветник на президента на СССР, самоубил се през 1991 г.) ми каза: "По-рано мислех, че Горбачов разрушава нашия отбранителен потенциал поради незнание. Сега стигнах до извода, че го е правил съзнателно".

Валентин Фалин е убеден, че вариантът за конфедерация е бил напълно реалистичен.

"Ние оставихме в ГДР почти трилион марки, а получихме в замяна 14 милиарда за строителство на казарми за изведените от ГДР съветски войски. Не бяха отписани нашите дългове към ГДР и ФРГ. Този въпрос даже не се повдигаше. А на времето Ерхард (министър на икономиката на ФРГ от 1949 до 1963 г. и канцлер от 1963 до 1966 г.) сондираше дали Москва няма да се съгласи на западните условия за обединение на Германия, ако получи повече от 120 милиарда западногермански марки. По днешен курс това са 250 милиарда долара". Тази информация е била предадена по неформални дипломатически канали, без да обвързва, която и да е от страните.

"Тогава ние не откликнахме. Имаше още един такъв епизод по времето на Горбачов. Тогава ставаше сума за 100 милиарда марки, за да освободим ГДР от Варшавския договор и да й предоставим неутрален статут, подобен на австрийския", твърди Фалин без да споменава името на човека, който е предал съобщението, защото не бил между живите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бил

    3 0 Отговор
    Ами той Горби си бе толкова прост ,че и децате му се чудеха на акъла а за всичко което стори определено са го вербували...кожухчета за Раиска ,сметчици тук и там
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ако се бяха договорили Запада и руснаците,можеше да има само обединение на Германия,но соц. блок да остане съветски доминион ,което дори не искам да си го представям.Но...всяко нещо е добре,когато свършва добре!

    Коментиран от #3

  • 3 999

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Кое е свършило добре двойни те стандарти на Европа емигрантите които утре ще сложат фес на внука ти или внучката и ще си правят джихат.Единственото което е свършило са истинските Българи като тези които загинаха на Шипка и други места за благоденствието на родината която я продават такива като теб за жълти центове и някакви мижави облаги наречени Евро субсидии.

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Пишеш неверни неща и си внушаваш неверни неща:)Първо ще те успокоя че не само не съм продал нищо за "жълти центове"а напротив-купих още толкова колкото наследих!Второ-емигрантите изобщо не ме бъркат да си карам БМВ-то и да си харча парите.А изказа ти за "мижавите" евросубсидии ще го приема за плоска шега.Та такива ми ти работи гусин "девяткин"-по добре млад и богат,отколкото беден и болен:)
  • 5 mediator37

    2 0 Отговор
    За Горбачов цяла Русия знае, че е предател на народа си. След като в Русия го плюят, а в Лондон му честват юбилея, ясно е на кого е служил вярно.
    Наличието на идиот като Горбачов винаги ме е успокоявало, че има по-големи и гнусни национални предатели от нашите родни политици. Все пак той затри империя. Сведе я до треторазрядна държава с 30% орязана територия, заобиколена от врагове, с население топящо се като лански сняг, икономика обяздена от шепа некадърни олигарси с еврейски произход. Интернационалният финансов капитал и Израел (родината на жена му) трябва поне 1000 паметника да издигнат на Горбачов.
  • 6 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    не цапаи памета на истинските българи ,интернационалисте!!!патриоти комунисти няма!
  • 7 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    кво се разбираха ,американци ,руснаци и англичани остана без значение ,когато немците от двете страни на стената излязоха с чуковете :)!всъщност обединението на германия не е политически ход ,а спонтанно решение на немския народ и нито горбачов нито реигън можеха да го променят!
Новини по държави: