Last news in Fakti

23 Септември, 2015 16:12 1 248 0

Президентът на Буркина Фасо си върна властта

  • президентът-
  • властта-
  • буркина фасо

Президентската гвардия се споразумя с армията

Президентът на Буркина Фасо си върна властта - 1
Снимка: БТА/AP

Временният президент на Буркина Фасо Мишел Кафандо обяви, че контролът над властта в страната отново е в неговите ръце, съобщи Би Би Си.

Това стана, след като през миналата седмица президентската гвардия направи преврат в страната, установявайки контрол над столицата  Уагадугу и задържайки няколко висши политици, сред които президентът и премиерът на Буркина Фасо.

Все пак днес лидерът на преврата генерал Жилберт Диендре посрещна няколко африкански лидери, които пристигнаха в страната, за да наблюдават предаването на властта. През нощта силите на президентската гвардия се договориха с армията, която нахлу в града през вчерашния ден, за да потуши преврата. Сделката цели да предотврати евентуално ескалиране на насилието. Военните от гвардията са се съгласили да се приберат в казармите си, а военните са обещали да се оттеглят от града.

Президентската гвардия е вярна на бившия дългогодишен президент на страната Блес Копмаоре , който бе свален след продължителни протести през миналата година.

„Скъпи сънародници, мога да ви съобщя, че отново мога да поема своите задължения. Горд съм с мобилизирането и безстрашието на народа на Буркина Фасо. По-специално на младежите в страната. Призовавам международната общност недвусмислено да отхвърли действията през последната седмица“, заяви Кафандо. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА