Last news in Fakti

24 Септември, 2015 12:29 2 578 5

Стотици поклонници стъпкани до смърт до град Мека

  • мека-
  • стъпкани-
  • загинали-
  • хадж-
  • мюсюлмани-
  • ранени-
  • блъсканица

Има и стотици ранени

Стотици поклонници стъпкани до смърт до град Мека - 1
Снимка: БТА/ AP

Най-малко 717 поклонници са били стъпкани до смърт  близо до свещения за мюсюлманите град Мека, съобщи Би Би Си.

Според властите в Саудитска Арабия има и стотици ранени – 805.

Трагичният инцидент е станал по време на поклонението Хадж. Над 2 милиона мюсюлмани взеха участие в най-голямото годишно поклонение в света.

Днес започна свещеният за мюсюлманите Курбан байрам – празникът на жертвоприношението.

Преди по-малко от две седмици над 100 души загинаха в Мека при срутване на кран. Силните пориви на вятъра станаха причина за рухването на крана, който рани десетки.

Би Би Си припомня, че през 2006 година 364 поклонници загинаха по време на ритуал с хвърляне на камъни. През 1994 година пък 270 загубиха живота си при паническо бягство. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мимо

    0 0 Отговор
    Х.. ми не търсят там...
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Този храм е бил много преди християнството и исляма. Черен камък, метеорит. Арабите, турците имат израз- "Валла и били". Е езичниците в този храм са се молили на бога на слънцето-Валла. Марко историал

    Коментиран от #5

  • 3 Той

    0 0 Отговор
    Ето къде води религиозния фанатизъм - до гробищата. Трябва да си ужасно тъп за да се оставиш да станеш част от неконтролируемата тълпа. Как ще оправдаят пред своя Бог смъртта на тези 717 души. Дали според тяхната вяра ще идат в Рая и какъв е смисълът от смъртта им?
  • 4 koko

    0 0 Отговор
    или бог им е показал че изповядват грешната религия или са си тъпи като кози
  • 5 Живял в Арабския свят

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Има нещо вярно в думите ти, доколкото наистина арабите са били езичници преди да им бъде наложен исляма. А ислямът е наложен с кръв и ятаган, като сам Мохамед участва в битките! Преди него - арабски племена с многобройни богове, които воюват едно племе с друго. След него - постепенно се образува халифат, макар от едно време нататък, след Харун ар-Рашид, който се слави като най-мъдрия халиф, т.е. божи наместник, титлата "халиф" да е забранена.

    Всъщност, бог "Валла" няма, но има култ към Моллох. А почти същия израз "валла билла" съм слушал многократно от своите изповядващи исляма работници. Е, останало е в традициите и заклинанията на исляма, точно както в християнските традиции има "да чува Господ"...

    Образованието, колеги, светското образование, което е така забранено в Близкия изток. Ако религията ти забранява и роднините те следят дали си усърден в спазването на догмите, то няма начин да се развиеш като здравомислещ човек.

    Но, имайте предвид, че у нас по селата е същото, само че от страна на хора, които изповядват т.нар. " народно християнство" - примерно, тамянът се замества с орехови черупки и билки, а всички знаем, че е вид смола, добивана в Близкия изток. Само посмей да не послушаш някоя бабичка, приета за селски авторитет. А колко пъти са ме съветвали да излизам извън вратата само с десен крак - все си имало някаква силичка! Да не мислите, че тези хора са по-образовани и трезвомислещи от аналогично толкова простите и неграмотни, но суеверни араби?! Само нямаме Кааба и Мека, иначе щеше да има и кланета у нас...