Last news in Fakti

28 Септември, 2015 18:45, обновена 28 Септември, 2015 19:22 2 856 3

На Марс е имало океан

  • марс-
  • има-
  • океан

И сега на планетата има течаща вода

На Марс е имало течаща вода и дори цял океан. Това стана ясно днес на извънредна пресконференция на НАСА.

Океанът е бил огромен, с дълбочина около 1 миля (малко над 1 600 м.). Нови данни от изследванията на планетата показват,че в нейната атмосфера има повече влажност, от колкото учените са предполагали.

Вече официално Марс не е сухата планета. При определени условия на планетата има течаща вода и сега.

Тази вода се стича по каньоните през летните месеци  

Заключенията за това идват от тъмни петна, които са видими през лятото и изчезват през есента. Сега учените констатират, че те са по-разпространени, отколкото са смятали. 

На пресконференцията присъстваха директорът на планетарните науки на НАСА – Джим Грийн и Майкъл Майерс от програмата за изследване на Марс. 

Най-вероятно става въпрос за солена вода, тъй като солта понижава точката на замръзване на водата и според учените това би могло да обясни тези водни течения. Данните идват от изкуствен спътник, който е събирал данни на Марс през последните 4 години. 

В момента марсохода „Кюриосити“ прави изследвания, които да обяснят причините за изчезването на атмосферата от планетата. 

Както Факти.бг писа самият Майкъл Майер преди време коментира, че на Марс някога е имало живот и течаща вода.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    "На Марс е имало течаща вода и дори цял океан."
    ... и в този момент на власт идва БСП.

    Коментиран от #2

  • 2 Умно

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Много умно даже! Заради такива като теб сме на този хал! Болните мозъци като теб още векове ще виждат комунисти, БСП, ДС и други подобни страхотии, нали? И внимавай, че когато човек върви напред, а гледа назад, може да падне и да си счупи нещо...
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Имало е вода което води да мисълта че е имало живот.Само дето жителите на планетата един ден се скарали и се думнали с атомни бомби....и до тук