Last news in Fakti

29 Септември, 2015 17:23 2 065 8

Руски учен: Водата на Марс ще може да се пие

  • марс-
  • вода-
  • учен-
  • пиене
Руски учен: Водата на Марс ще може да се пие - 1
Снимка: НАСА

Откритата на Марс вода ще може да се пие след като бъде изследвана и след това пречистена, смята докторът на физико-метаматическите науки и завеждащ отдела по ядрена планетология към Института за космически изследвания от Руската академия на науките Игор Митрофанов. Той коментира пред ТАСС обявеното от НАСА откритие на вода на Марс.

По своя химически състав това е вода. В нея са разтворени примеси, минерални соли. Ако някога на Марс е съществувал примитивен живот, то следи от него могат да се намерят във водата. За да може да се пие водата, то първо трябва да се изучи нейния състав след това да се пречисти и дестилира, коментира ученият хипотезата дали човек може да пие откритата на Марс солена вода.

Игор Митрофанов не вижда сензация в новината, разпространена за Марс, а само потвърждение на хипотезите. От 15-тина години учените знаеха, че на Червената планета някога е имало вода.

На Марс е имало течаща вода и дори цял океан. Това стана ясно от извънредната пресконференция на НАСА.

Тази вода се стича по каньоните през летните месеци, а през марсианската есен пресъхва и спира през студените зими.

Най-вероятно става въпрос за солена вода, тъй като солта понижава точката на замръзване на водата. Според учените това би могло да обясни тези водни течения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    1 0 Отговор
    Тоя руски какво се обажда. Полуевропейците - москали, все се правят на велики.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "аз":

    За това ли излетяха първи в космоса?
  • 4 666

    1 0 Отговор
    Какво значение има че са първи след като следващите го направиха след двайсетина дни! Колко неща са направили, които никой друг не ги е правил - като серия от кацания на Луната, изследване на далечните планети, създаване на единственото човешко творение напуснало пределите на Слънчевата система (Вояджър) или постоянно и задълбочено изследване на Марс, където руските опити се изразяват в серия неуспехи, а най-големия им успех е работа на апарата им за 20 секунди! Американските по онова време работят на Марс по над 6 години (Викинг) да не говорим за настоящите, а феноменалните Вояджъри изстреляни през 1977 г. още работят. .........

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "666":

    Бла бла. А какво да кажем че от преди 15 години се знае че на Марс е имало вода и са съществували океани сега смешниците от наса излизат с цирка че са открили през 2015 година не само колелото но дори и топлата вода.

    Къде ходите може би.

    Коментиран от #7

  • 6 666

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "666":

    Така де, но правиш ли разлика между течаща вода и ледени шапки на полюсите и между има и имало/съществували? Кой преди години е знаел и твърдял че има течаща вода?
  • 7 666

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Така де, но правиш ли разлика между течаща вода и ледени шапки на полюсите и между има и имало/съществували? Кой преди години е знаел и твърдял че има течаща вода?
  • 8 Монго

    0 0 Отговор
    Водка ли е течността на Марс?