Last news in Fakti

28 Септември, 2015 19:43 1 941 3

Напредък в борбата с Ислямска държава, но победата е далеч

  • ислямска държава-
  • борба-
  • победа
Напредък в борбата с Ислямска държава, но победата е далеч - 1
Снимка: АП/БТА

Година след формирането на Глобалната Коалиция за борба с Ислямска държава (ИДИЛ) сме постигнали напредък в нашите усилия да се разформирова и победи тази безпрецедентна терористична напаст. Както бе заявено в самото начало, това ще бъде една дългосрочна кампания.

Това се отбелязва в разпространено от МВнР съобщение във връзка с първата годишнина на Глобалната коалиция за борба срещу Ислямска държава, държавите от Коалицията осъществиха преглед на постигнатите резултати, настоящото състояние и задачите занапред.

Ситуацията преди една година беше бедствена: ИДИЛ, известна също със своя арабски акроним ДАЕШ, се бе разширила през Ирак и заплашваше Ербил, Киркук и Багдад. Допълнителни атаки срещу йезидите изглеждаха неминуеми. От този момент, въпреки неизбежните трудности, Коалицията е следвала всеобхватен стратегически подход и е доказала способността си да ограничава свободата на движение на ДАЕШ в Ирак и Сирия. Коалицията отбеляза напредък и в организиране на усилията за забавяне подсилването на бойците на ИДИЛ, в противодействие на посланията на групата, както и в намаляване на финансите й.

Отдадеността и жертвоготовността на иракските сили за сигурност, включително и на кюрдските Пешмерга, Народните мобилизационни сили и Сирийските опозиционни сили, са в основата на това усилие. В Ирак, с подкрепата на военновъздушните сили на коалицията, ДАЕШ не могат вече да оперират свободно в повече от 30% от населената територия, която е била под техен контрол. Тикрит е освободен и повече от 100 000 цивилни са се върнали там. В северната част на Сирия ДАЕШ е загубил голяма част от завзетата от тях територия и сега е ограничен само на около 100 от 822-а километровата граница между Сирия и Турция.

Повече от 5000 обучаващи и консултанти от Коалицията от 18 страни са в Ирак в подкрепа на усилията на иракското правителство за укрепване и развитие на местните сили за сигурност в кампанията за освобождение на Рамади и в подготовката за освобождението на Мосул. Отделно от това, повече от 900 души персонал на Коалицията помагат в подготовката и екипирането на сирийската опозиция.

Чрез колективни действия ние създадохме жизненоважна Коалиция, която беше само една идея преди малко повече от година. Тя включва не само военна координация, но и иновативни работни групи, фокусирани върху:

∙ възпиране набирането, пътуването и издръжката на чуждестранни терористични бойци, в координация с Глобалния контратерористичен форум;

∙ противодействие на грабителството и експлоатацията на икономическите и енергийните ресурси от ДАЕШ и използването на финансовата и банковата система, в координация с Групата за финансово противодействие;

∙ запознаване на обществото с посланията на омраза и насилие от ДАЕШ, като същевременно се представя алтернативна и приобщаваща визия на надежда за по-добро бъдеще;

∙ стабилизиране на районите в Ирак, освободени от контрола на ДАЕШ, като същевременно се оказва помощ на иракското правителство за възстановяване на местните услуги и полицейския контрол, за да се даде възможност за безопасно, доброволно и устойчиво завръщане на бежанците и вътрешно разселените лица.

Тази седмица членовете на Коалицията, заедно с други нации и организации, ще се срещнат в рамките на Общото събрание на ООН, където ръководни лица на работните групи ще очертаят напредъка по инициативите и ще отбележат как те биват синхронизирани с други многостранни институции.

Убедена в необходимостта от активни съвместни действия на партньорите, призвани да се противопоставят на радикализма и насилствения екстремизъм, Република България се включи в Глобалната коалиция за възпиране на световния тероризъм. Водени от разбирането за необходимост от активни действия, както и изразявайки солидарност със страдащите народи и държави, нашата страна подкрепя общото изявление на Коалицията, припомнят от пресцентъра на МВнР.

В Ирак Коалицията подкрепя правителството, водено от премиера Хайдер ал Абади, в усилията му за реформи, помирение и децентрализация, включително в сътрудничеството му с местното правителство на Кюрдистан и представителите на областите на сунитското мнозинство, както и с етническите и религиозните общности. Тези реформи са важна част от заздравяването на етническото и религиозното разделение, установяването на дългосрочен мир, стабилност и просперитет за Ирак, и победа над ДАЕШ.

В Сирия Коалицията подкрепя сирийския народ в усилията му да се изправи срещу ДАЕШ и да установи преходно правителство, базирано на принципите на Женевското комюнике, водещо към демократично, всеобхватно и плуралистично правителство, което да представлява волята на целия сирийски народ.

Коалицията, също така, внимателно оценява заплахата, представлявана от ДАЕШ в други страни и търси начин да я победи, позовавайки се на съществуващите усилия в борбата с тероризма и разглеждайки набора от средства и добри практики, които Коалицията е в състояние да предложи. Победата над  ДАЕШ в Ирак и в Сирия ще помогне също за обезсърчаване и разбиване на тези групи.

Коалицията твърдо подкрепя усилията на ООН и на международната хуманитарна общност в Сирия и в Ирак, и в целия регион за осигуряването на помощ за справяне с критичните нужди на разселените или засегнатите от конфликта и насилието. В тази връзка, ние поздравяваме държавите и общностите в региона, които приемат бежанци и вътрешно разселени лица - най-вече Египет, Ирак (включително региона Иракски Кюрдистан), Йордания, Ливан и Турция - и тези в Европа и навсякъде другаде, които приемат и се грижат за бежанци.

Имаме да свършим още много работа заедно. ДАЕШ продължава да наема и радикализира податливата част от населението, особено чрез социалните медии. Те извършват зверства срещу всички етнически и религиозни групи, срещу особено уязвимите малцинства, разрушават културното богатство на човечеството и насърчават терористични актове навсякъде по света. Затова победата над ДАЕШ изисква дългосрочен ангажимент и разнопосочен подход. Светът е обединен в отхвърлянето на ДАЕШ и враждебната й идеология. Нашата Коалиция потвърждава своята решителност за съвместни действия за постигане на окончателна победа над ДАЕШ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Година след създаване на глобалната коалиция но едва седмица след намесата на Русия. Факт.
  • 2 Manolov

    0 0 Отговор
    Смешна работа! Напредък?! Приличат ми на котки, които много внимават да не изядат всички мишки в плевнята, че да не останат без работа!!!
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Кое МВнР, нашето ли?
    Тоест, в България има 1-2 чиновника, които знаят, че сме част от тази коалиция и като част от нея, действията ни срещу ИД се изразяват в побликуването на годишно комюнике за свършената работа!
    аз сега разбирам че сме били част от тая коалиция. а иначе за нейното съществуване съвсем бях забравил.Но, то нормално, де имайки в предвид резултатие от дейността и.