Last news in Fakti

2 Октомври, 2015 14:37 1 945 0

Д-р Мохд Абуаси: Сирия е пред политическо решение на кризата

  • сирия-
  • башар асад-
  • криза-
  • русия-
  • ислямска държава

Оставането на власт на Башар Асад е факт

Оставането на власт на Башар Асад е факт. Включването на Русия в ударите срещу Ислямска държава ще доведе до по-бързото намиране на политическо решение на конфликта. Това заяви в интервю за Факти.бг д-р Мохд Абуаси, президент на базирания в София Център за близксоизточни изследвания.

Как ще се развие конфликтът в Сирия след намесата на Русия с удари срещу Ислямска държава?

Първо трябва да се отбележи, че намесата на Русия става след искане от легитимното правителство на Сирия. Това е в рамките на международното право. Вече бяха и обявени и целите на руската намеса: борба не само срещу Ислямска държава, но и срещу останалите терористични групировки, включени в списъка на ООН като Фронтът ан Нусра и останалите формации, гравитиращи около Армията на завоеванието.

Намесата на Русия е насочена срещу всички терористи, а не само срещу определени, а „нашите“ няма да ги закачаме. Очаквам от включването на Москва да се стигне до по-скорошно разрешение на конфликта и постигането на по-добри резултати във войната срещу тероризма.

Какво да очакваме от планираната от Иран, Сирия и Хизбула сухопътна операция срещу терористичните групировки?

От няколко години се водят сухопътни операции срещу Ислямска държава. Единствените, които воюват срещу групировката са сирийската и иракската армии. Новият момент в случая е, че се обявява по-сериозен от американската коалиция фронт. Трябва да се отбележи, че под командването на САЩ за последната една година и половина не бяха постигнати никакви резултати, а напротив – Ислямска държава разшири своето влияние с около 30% за последните 12 месеци.

Новият момент е, че се сключва широкомащабна коалиция от Иран, Ирак, Сирия и Хизбула, която смятам, че се подкрепя политически от Китай. Очаквам тя да постигне по-добри резултати, защото руснаците предоставят технологията, която до момента не беше достъпна за иракската и иранската армии. Освен това беше обявено създаването в Багдад на разузнавателен център за размяна на данни, който включва всички държави от тази коалиция.

Политическото разрешение на кризата в Сирия минава ли през свалянето от власт на Башар Асад?

Оставането на власт на Башар Асад е факт, след като четири години не можаха да го свалят. Вече е видно, че намирането на политическо решение без Башар Асад е невъзможно. Вече много държави като Испания, Германия, САЩ и други смениха позицията си по въпроса. Дори и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви преди дни, че е възможен преходен период с участието на Башар Асад.

Само сирийският народ може да определи бъдещето на Асад. Според мен се върви към създаването на преходно правителство, в което да влизат представители на управляващите и опозицията. То трябва да подготви провеждането на избори и да започне работа по нова конституция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА