Last news in Fakti

19 Октомври, 2015 09:15, обновена 19 Октомври, 2015 09:23 837 0

Словения определи лимит от 2500 бежанци на ден

  • бежанци-
  • словения-
  • граници-
  • мигранти

В неделя бе съобщено и че 4000 имигранти чакат в приемен център в източна Хърватия, за да преминат в Словения

Словения определи лимит от 2500 бежанци на ден - 1
Снимки АП/БТА

Словения сложи лимит на броя мигранти, който може да влиза на територията й в рамките на един ден. Само по 2500 души ще имат възможността да прекосяват границите на бившата Югославска република - половината от броя, който съседна Хърватия е поискала, съобщава Би Би Си.

Държавният секретар на Министерството на вътрешните работи на Словения Бостян Сефик заяви, че страната не може да приема по 5000 бежанци на ден, защото дневният лимит от хора, които Австрия приема е 1500.

"Хърватия ни помоли да приемаме по 5000 имигранти на ден, но Австрия ни каза, че може да приема най-много по 1500 на ден", каза той.Словения определи лимит от 2500 бежанци на ден

"Словения не е в състояние да приема неограничен брой имигранти, пристигащи в страната от съседни страни. Особено като знаем, че те не могат да продължат пътуването си. Трябва да се 1предприемат мерки за разрешаване на проблема", заяви още Сефик.

Повечето мигранти - много от които идват от Афганистан, Сирия и Ирак - преминават през Хърватия и Словения, за да достигнат до Западна Европа.

Ограничаването на броя, преминаващи мигранти през граница, е довело до натрупване на хора на границата между Хърватия и Сърбия.

Около 40 автобуса с хора бяха докарани в Сърбия в неделя и припламнаха искри между разочарованите мигрантите и изнервените полицаи.

В неделя бе съобщено и че 4000 имигранти чакат в приемен център в източния хърватски град Опатовац, надявайки се да продължат пътуването си към Словения.

Агенция за бежанците на ООН казва, че около 4000 имигранти са преминали в Словения в събота. До неделя сутринта, Австрия заяви, че е позволила на около 1000 души да влязат на нейна територия.

Словения стана основният път за мигранти след Унгария затвори границите си за тях в петък вечер, позовавайки се на съображения за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: