30 Октомври, 2015 14:13 1 493 1

Депутати в Киргизстан се отказаха от имунитет и служебни коли

  • киргизстан-
  • депутати-
  • парламент-
  • имунитет-
  • отказ

Решението бе взето от парламентарна група, оглавена от Омурбек Бабанов

Депутати в Киргизстан се отказаха от имунитет и служебни коли - 1
Снимка: БТА/ AP

Депутатите от парламентарната група на опозиционната партия „Република Ата -Журт“ в Киргизстан се отказаха от привилегиите, които се предвиждат в местното законодателство, съобщи „Интерфакс“.

След среща на групата, депутатите единодушно решиха да се откажат от парламентарен имунитет, служебни автомобили , служебни квартири и помощници. Те са решили да се възползват само от правото на по един консултант.

Лидерът на фракцията – Омурбек Бабанов напомни, че по време на предизборната кампания депутатите от неговата партия са дали определени обещания, които трябва да бъдат спазени. Според него с отказването от депутатските имунитети, неговите депутати се признават за равни с всички граждани и показват, че няма да се крият зад своите мандати.

„Въпреки, че няма юридически норми за отказване от имунитет, ние настояваме да се вземе предвид нашата воля за предприемането на подобен ход. Ние няма от какво да се боим, що се отнася до нашите дела в миналото. Ние получаваме мандат, не за да се крием в парламента“, заяви Бабанов. Той заяви, че се надява предложението за снемане на имунитета да стимулира някои от останалите политически лидери, които вече заявиха, че са готови на подобна стъпка.

Парламентарната група на Бабанов съвсем скоро трябва да внесе в парламента декларация за отказ от депутатските привилегии. Според него средствата, които се харчат за депутатските привилегии, са на стойност $ 5 750 000, които могат да отидат за социални нужди. Неговата партия заема 28 места в 120-членния парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 orlin

    1 0 Отговор
    Защо и нашите депутати не се откажат от привилегии имунитети и охрана?! Може ама в някои друг живот.