13 Ноември, 2015 15:15 2 113 3

Западът затвори вратите си за бежанците

  • ердоган-
  • президент-
  • западът-
  • бежанци-
  • врати-
  • критика-
  • путин-
  • г-20

Турският президент попита какво ще стане, ако над два милиона сирийци тръгнат към Европа

Западът затвори вратите си за бежанците - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува остро европейските страни по отношение бежанската криза и нежеланието на Запада да поеме отговорност.

В интервю за Си Ен Ен държавният глава на южната ни съседка заяви, че Западът е затворил своите врати за имигрантите, бягащи от войната.

„Какво ще стане, ако 2.2 милиона сирийски бежанци влязат в Европа?“, попита Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието (AKP) спечели парламентарните избори на 1 ноември.

По отношение на руските въздушни удари в Сирия, Ердоган заяви, че те създават риск за сигурността – въпреки добрите отношения между Анкара и Москва.

Обвинявайки Русия за атакуване на умерената опозиция, турският президент сподели, че ще обсъди този въпрос с Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Анталия след два дни.

Хиляди полицаи ще бъдат ангажирани с опазване реда, а в Анталия ще бъде създадена и зона за сигурност. Властите ще разширят обхвата на своите операции срещу „Ислямска държава“ на фона на сблъсъците през последните месеци, а освен това ще бъдат взети и допълнителни мерки на летището в Анталия.

Сигурността на срещата ще бъде осигурена и по въздух. Турски бойни изтребители ще летят в небето над Анталия, а САЩ са изявили готовност да предоставят допълнителна защита от базата в Инджирлик. Кораби от флота ще патрулират денонощно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    По принцип бат Реджеп ми е неприятен заради ислямизма и затова, че се взема прекалено насериозно. За бежанците обаче е прав. Трябва да му се помогне, пък и вината е на подстрекателите. А богатите арабски страни просто трябва да се срамуват в ъгъла.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Коста":

    Въпрос на гледна точка - за мен "богатите арабски страни" са дълбоко намесени в нещата,които стават в близкия изток; и също така Турция е една от държавите, която подкрепя политиката на САЩ, довела до въпросната бежанска криза. Така, че да си сърбат попарката, това заслужава тъпия ислямист - да му се дестабилизира страната и да вземат хората най-накрая да го махнат от политиката.
Новини по държави: