Last news in Fakti

16 Ноември, 2015 18:50 1 513 0

Египет елиминира 24 екстремисти в централен Синай

  • египет-
  • екстремисти-
  • синай-
  • провинция синай-
  • ислямска държава

Акцията се е провела в близост до мястото на катастрофата на руския пътнически самолет

Египет елиминира 24 екстремисти в централен Синай - 1
Снимка АП/БТА

Египетските сили за сигурност са ликвидирали 24 екстремисти, принадлежащи към филиал на Ислямска държава в страната. Акцията е била проведена в централната част на Синай, на 70 км от мястото, където се разби руският пътнически самолет, заявиха в понеделник източници по сигурността, цитирани от Ройтерс.

Бунтовниците са били убити докато се криели в планински пещери. силитет за сигурност обявиха, че са арестували 8 от тях.

Групировката "Провинция Синай" (бивша "Ансар Бейт ал Макдис"), клон на Ислямска държава в Египет, е активна в Северен Синай, където преди две години започна бунт и оттогава е убила стотици войници и полицаи. Тя рядко е активна извън тази зона.

Западните правителства заявиха, че е много вероятно, руският пътнически самолет, който се разби в Синай на 31 октомври, убивайки всички 224 души на борда, да е бил свален от бомба. Ислямска държава дори пое отговорност за катастрофата.

Египет смята, че теорията за бомба е прибързана и че едва след сключване на официалното разследване ще стане ясно каква е причината за падането на Еърбъс 321.

„Провинция Синай" каза в изявление в деня на катастрофата, че е свалила самолета в отговор на руските въздушни удари в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА