Last news in Fakti

19 Ноември, 2015 13:16 1 778 0

Планът „Хановер“

  • хановер-
  • германия-
  • план-
  • атентати-
  • терористи-
  • париж-
  • бомби-
  • линейка

Планиран е бил ужасяващ сценарий с много жертви

Планът „Хановер“ - 1
Снимки: БТА/ AP

Във вторник вечер в Хановер трябваше да се изиграе приятелската среща между националните отбори по футбол на Германия и Холандия. Двубоят обаче бе отменен малко преди старта от съображения за сигурност.

ДПА съобщи, че силите за сигурност са получили информация за предстоящо нападение, което ги е принудило да извършат евакуация на спорното съоръжение.

Зрителите бяха помолени да се приберат в домовете си, но „без паника“. По-късно местната полиция съобщи, че не са намерени експлозиви в близост до стадиона.

За щастие всичко се размина без жертви. Какъв обаче е бил планът за Хановер? Германското издание „Билд“ разкри ужасяващ сценарий, който е бил предвиден – дни след координираните терористични нападения в Париж, при които загинаха най-малко 129 души.

„Билд“ пише, че е било планирано от терористи няколко бомби да бъдат взривени на мача. Изданието се позовава на документ, предоставен от чуждестранна разузнавателна служба на германските власти.

Терористите планирали да използва линейка, чрез която да вкарат експлозиви на трибуните. Лидерът на организаторите пък щял да бъде на стадиона, за да заснеме атаката.

Германският канцлер Ангела Меркел трябваше да присъства на мача между Германия и Холандия.

Кметът на Хановер Стефан Шосток сподели пред SID, че безопасността на зрителите винаги е на първо място. „Сигурността винаги е на ърво място. Вярвам на полицията, че е взела правилното решение. Ако има опасна ситуация, тези стъпки трябва да бъдат предприети”.

След атентатите в Париж мерките за сигурност по целия свят бяха увеличени. Въпреки атаките и жертвата от германския футболен съюз обявиха, че предстоящият кръг в Бундеслигата няма да бъде отлаган.

Министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер заяви, че евакуацията е извършена по негова препоръка, съобщи Би Би Си. „Налице е висока степен на заплаха за Германия и Европа“, сподели той.

Двубоите от първа Бундеслига ще се проведат по график – един мач в петък вечерта, шест в събота и два в неделя. Раубал сподели, че мерките за сигурност на стадионите трябва да бъдат обсъдени със съответните органи.

Засилени мерки има и в италианския град Торино, където в събота Ювентус приема Милан. В събота в северния италианския град ще пее поп иконата Мадона, ще има посещение на премиера Матео Ренци, а за капак ще се изиграе и футболното дерби на „Ювентус стейдиъм“.

Местните власти гарантираха, че ще бъдат предприети необходимите мерки, за да се гарантира безопасността на населението, пише „Кориере дело Спорт“.

Италия повиши сигурността и в Рим и Милано след предупреждение от ФБР, че са възможни терористични атаки на Апенините. На големите площади са позиционирани униформени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: