Last news in Fakti

22 Ноември, 2015 13:25, обновена 22 Ноември, 2015 14:07 1 626 2

Белгийските власти издирват двама терористи

  • белгия-
  • брюксел-
  • призрачен град-
  • терористична заплаха

Брюксел се превърна в призрачен град и прекара нощ под обсада

Белгийските власти издирват двама терористи - 1
Снимка АП/БТА

Полицейските сили в Белгия издирват няколко заподозрени терористи докато столицата Брюксел отбелязва втори пореден ден на извънредни мерки за сигурност.

Министърът на вътрешните работи на страната Ян Ямбон заяви, че настоящата заплаха е по-голяма от тази, предизвикана от Салах Абдеслам, издирван за Парижките атаки.

Централната част на Брюксел беше почти празна в събота вечер заради предупреждение от терористична атака. Ресторанти и барове останаха затворени на фона на опасенията, че атака подобна на тази в Париж може да се проведе и в белгийската столица, пише Би Би Си.

Страхът от атентати предизвика извънредни мерки за сигурност, които остават в сила и днес.

Властите призоваха хората да стоят по домовете си и препоръчаха на магазините и заведенията да затворят по-рано, отмениха редица масови събития. Метрото, което бе затворено още вчера, няма да работи поне до 15:00 часа местно време. Войници патрулират по улиците.

Войници патрулират по улиците в търсене на един от парижките атентатори - беглеца Салах Абдеслам, за когото се предполага, че е въоръжен, има жилетка с експлозиви и е много отчаян.

Приятели на заподозрения казаха пред abc news, че са разговаряли с него по Скайп и, че той се намира в Брюксел или околностите и отчаяно се опитва да стигне до Сирия.

Един от мъжете, които откарали Абдеслам до Белгия казал на адвоката си, че мъжът бил облечен в "голямо яке" и може да има колан с експлозиви. Адвокатът каза пред белгийската телевизия, че това повдигна въпроси, включително и възможността Салах Абдеслам да е трябвало да се взриви в Париж, но да се е разколебал.

Белгийските власти обявиха най-високо ниво на тревога за Брюксел късно в петък.

Премиерът Шарл Мишел каза по-късно, че е имало "съвсем точна информация", че "няколко лица с оръжия и експлозиви могат да извършат атака ... може би дори на няколко места".

Очаква се по-късно днес властите да направят нова оценка дали мерките да останат в сила за по-дълго. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 11111

    0 0 Отговор
    Ако са само двама - нямат големи проблеми, ама там имат цели квартали и неизвестно колко идващи бежанци!!!Така че, могат да си стоят по домовете до второто пришествие!!!
  • 2 2015

    0 0 Отговор
    Като си отварят границите за тези камикадзета така ще е,я да ги върнат обратно и да построят стена около държавиците им и там вътре да си камикадзват и ако искат да си пуснат и няколко от по-големите бомбички та белким светът се отърве от тази паплач.
Новини по държави: