Last news in Fakti

25 Ноември, 2015 22:01 2 660 7

САЩ изпепелил по погрешка клиника в Кундуз

  • кундуз-
  • клиника-
  • сащ-
  • афганистан-
  • лекари без граници

Американски самолети са атакували клиника на Лекари без граници заради човешка грешка

Aмерикански самолети са атакували клиника на медицинската неправителствена организация Лекари без граници в афганистанския град Кундуз, заради "човешка грешка", съобщиха американските военни, цитирани от Би Би Си.

Разследването е установило, че екипажът на боен самолет АС-130 сбъркал клиниката с близката правителствена сграда, която е била превзета от талибаните.

Най-малко 30 цивилни са били убити при нападението от 3 октомври, част от кампания за връщане на Кундуз от талибаните.

Лекари без граници заявиха в доклад, че това показва "груба небрежност" от страна на американските военни. Групата заяви, че инцидентът представлява "нарушаване на правилата за водене на война" и повтори призива за "независимо и безпристрастно разследване на нападението".

Малко след инцидента, медицинската благотворителна организация оспори първоначалната версия за нападението, в което се казва, че американските сили са поразили болницата, защото попаднали под обстрел от този район.

Американските военни по-късно признаха, че ударът е бил грешка и започна разследване.

В сряда командирът на САЩ в Афганистан, генерал Джон Кембъл заяви, че разследването е установило, че нападението срещу болницата е "пряк резултат от ненужна човешка грешка, усложнена от процеса и отказ на оборудването". Той каза, че екипажът на самолета вярвал, че сградата е правителствена - "Националната дирекция за сигурност", която е била превзета от талибаните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ебь2

    2 1 Отговор
    Деси, ани, катъра и старокатъра да изразят позиция по случая с Господарите им! Как така Великата и непогрешима сила не разбрала, къде е клиниката с болни и ранени, безпомощни хора и медицински работници -пак ли Путлер е виновен или сдухания ГМО мозък на някой техен работодател?!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Цецо

    0 0 Отговор
    А дали пък не е имало некой лекуван там който да е поназнайвал нещо по-пикантно и тайничко ?
  • 5 киро

    0 1 Отговор
    Откак негъра разреши гей-сватбите нищо мъжествено не остана в американците !
  • 6 123

    0 1 Отговор
    Къде се крият проамериканските ? Нещо да кажат по въпроса?
  • 7 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Сефте ! Преди години бяха объркали Пожаревац в Сърбия с китното ни село Пожарево .... голям късмет извадиха хората тогава !!!
Новини по държави: