Last news in Fakti

5 Декември, 2015 12:29 1 837 2

Коя е терористката от Калифорния?

  • калифорния-
  • сан бернардино-
  • пакистан-
  • ташфийн малик-
  • ислямска държава

Американските следователи сглобиха портрета на пакистанката от стрелбата в Сан Бернардино

Американските следователи са проследили стъпките на терористката от Сан Бернардино чак до детските й години в Пакистан и Саудитска Арабия.

Още в петък бавно започна да се разкриват причините за ролята и евентуалните мотиви на 27-годишната Малик за убийството на 14 души в Калифорния. Включително очевидното й вричане във вярност към лидера на екстремистката групировка Ислямска държава, според американски официални лица.

Пътят на Ташфийн Малик до обвинението, че е масов убиец в Калифорния започва в малък град на брега на река Инд в провинция Пенджаб в Пакистан. Тя била малко дете когато се премества с баща си Гюлзар в Саудитска Арабия, където той станал по-дълбоко религиозен, по-консервативен и по-твърдолинеен, според член на семейството, цитиран от Ройтерс.

"Нашият брат се промени много след като отиде в Саудитска Арабия", каза чичото на Малик, Джавед Рабани, за баща й. "Когато роднините му го посещаваха, те се връщаха й разказваха колко консервативен и твърдолинеен е станал", каза той в интервю за Ройтерс.

Източник, близък до саудитското правителство заяви, че по времето докато Малик е била в страната нищо не е показало, че тя е замесена с радикални ислямски групировки. Малик не е била следена от властите.

Тя се върнала у дома в Пакистан, преди пет или шест години, за да учи фармация.

Районът в Пенджаб, където тя прекарва детството си, а след това и студентските си години е "земята за набиране на кадри" и крепост на ислямистки групи свързани с Ал Кайда, каза Хюсеин Хакани, бивш пакистански посланик в Съединените щати. 

Малик, заедно със съпруга си 28-годишният Саид Фарук, е обвинена в стрелбата по време на празнично парти в Сан Бернардино, Калифорния.

Разследването на следователите, което стигна чак до Пакистан и Саудитска Арабия, може би ще помогне да се наредят парчетата от пъзела и да разкрие защо Малик и съпругът й оставили невръстната си дъщеря.

Точните обстоятелства как Фарук и Малик са се срещнали остават неясни, но те очевидно са били женени от две години. Малик пристигнала в САЩ с виза, след като се омъжила за Фарук, който е роден в семейство на пакистански имигранти в Илинойс. Двамата бяха убити в престрелка с полицията само няколко часа след нападението.

Властите смятат, че ако информацията за принадлежност на двойката към редиците на ИД се потвърди, това би могло да преобърне  разследването.

Въпреки големите информационни пропуски, се оказа, че най-силните доказателства до сега за това, че нападението може да е било вдъхновено от Ислямска държава са свързани с пост във Фейсбук, който Малик пуснала малко преди нападението.

Американски правителствени източници заявиха, че няма данни атаката да е била планирана от екстремистката групировка.

„Ние смятаме, че те по-скоро са били вдъхновени от групата и са се самоорганизирали, а не са следвали заповеди“, заяви полицейски служител пред Си Ен Ен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tozionzev

    0 1 Отговор
    zaradi taq zabulena smrat , horata sega sa myrtvi. Nishto na sveta ne moje da me obedi che taq myrsha ne zaslujava da bude izkormena
  • 2 мислещ

    0 0 Отговор
    Мотивира ли се сами, при наличие на 6 месечно бебе. Те или са луди или са били принудени да деистват за да спасят детето си. Явно са съзнавали, че няма да избягат и затова го дават на родителите си. Могли са да избият много повече хора, но са хукнали да се махат. За мен действат като лица принудени под заплаха да направят терористичен акт, коуто хем го правят хем гледат да не е много кървав......терористи или принудени родители????/