Last news in Fakti

21 Декември, 2015 01:00 1 600 0

Френска електроцентрала генерира ток от сирене

  • сирене-
  • ток-
  • електроцентрала-
  • франция

Електроцентралата се намира в Алпите и произвежда достатъчно енергия за нуждите на една общност от около 1500 души

Електричество, произвеждано от сирене? Това би могло да бъде един добър сюжет за комикс от поредицата за Астерикс, но всъщност точно това се случва в нова електроцентрала във френските Алпи, пише вестник "Дейли Телеграф".

Страничен продукт на сирене Бофор - обезмаслена суроватка - се превръща в биогаз, смес от метан и въглероден диоксид, в съоръжението в град Албервил, в департамент Савоа.

Към суроватката се добавят бактерии за производството на газ, който след това се използва за генериране на електричество. Този ток се продава на енергийната компания EDF.

"Суроватката е нашето гориво", каза Франсоа Декер от компанията Валбио, проектирала и построила електроцентралата, която отвори врати през октомври.

"Това е съвсем същото като съставките на киселото мляко."

Централата ще произвежда около 2,8 милиона киловатчаса (кВтч) на година, достатъчно електричество, за да захрани една общност от 1500 души, заяви Декер пред вестник „Паризиен“.

Това не е първата електроцентрала, която работи със сирене, но е една от най-големите. 

Валбио строи първия си прототип на електроцентрала преди 10 години до абатство, където монасите правели сирене, от 12-ти век насам. 

Оттогава около 20 други маломащабни централи са построени във Франция, други европейски страни и Канада. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: