Last news in Fakti

29 Декември, 2015 11:22 1 011 1

Страните от Централна Америка прехвърлят кубински имигранти към САЩ

  • централна америка-
  • имигранти-
  • сащ

Очаква се около 7000 души да преминат американската граница

Страните от Централна Америка постигнаха споразумение за прехвърляне на кубински имигранти към САЩ, съобщи Би Би Си.

Няколко хиляди кубински имигранти, които са блокирани в Коста Рика от месец ще бъдат откарани до Ел Салвадор, от където с автобуси ще бъдат извозени до САЩ. Американското законодателство има преференциално отношение към кубинските имигранти. Тези, които пристигат до американската граница по суша, могат да влязат в страната и да кандидатстват за гражданство. Тези, които пристигат по море, обаче са връщани обратно.

Много кубински имигранти се опасяват, че затоплянето на отношенията между Вашингтон и Хавана може да повлияе на американската политика спрямо тях.

Кризата с кубински бежанци започна през ноември, когато около 7000 души останаха блокирани в Коста Рика, след като Никарагуа отказа да им даде коридор през своята граница. Това породи напрежение между двете страни, като Коста Рика настояваше за създаването на хуманитарен коридор, който да позволи на кубинците да продължат своето пътуване към САЩ.

На 18-ти декември пък Коста Рика затвори границата си за кубински бежанци с Панама. В преговорите за намиране на изход от кризата участваха представители от Панама, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Белиз, Мексико, Коста Рика и Международната организация по миграцията.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    я къде сте бе да видите как кубинците бягат към страната на глада :)))))))))))))!!!що,бе ?