6 Януари, 2016 09:53 832 3

Републиканците скочиха срещу Обама заради затягането на контрола над оръжията

  • оръжия-
  • огнестрелни оръжия-
  • барак обама-
  • контрол над оръжията-
  • сащ-
  • републиканци

Въпросът за оръжейния контрол вече се превръща в ключов акцент в надпреварата за президентския пост през 2016 година

Влиятелни републиканци осъдиха решението на президента Барак Обама да затегне контрола върху оръжията, съобщава Би Би Си.

Говорителят на Камарата на представителите републиканецът Пол Раян заяви, че извънредните мерки на Обама „подкопават свободите“ на американците и могат да бъдат оспорени в съда.

Президентът Обама обяви промяната на закона в Белия дом, заобиколен от оцелели и роднини на жертвите на стрелби.

В емоционално обръщение във вторник Обама заяви: "Лобистите за оръжията може и да държат като заложник Конгреса в момента, но те не могат да държат като заложник цяла Америка." Забърсвайки сълзите си той припомни за стрелбата през 2012 г. началното училище Санди Хук, в която бяха убити 20 деца и шестима възрастни.

„Вместо да се фокусира върху престъпниците и терористите, той преследва най-съобразяващите се със законите граждани“, отбелязва Раян в своето изявление.

Обама възприема като личен провал неуспеха си да спечели подкрепата на Конгреса за така желаните от него законодателни промени.

Според Националната оръжейна асоциация (NRA) обаче, мерките на Обама не биха могли да предотвратят нито едно от последните масови убийства в САЩ.

Според наблюдателите, въпросът за оръжейния контрол вече се превръща в ключов акцент в надпреварата за президентския пост през 2016 година.

Републиканският фаворит за президентския пост в предстоящите избори Доналд Тръмп обяви, че ако бъде избран ще отмени мерките.

Подобна позиция имат и останалите републикански кандидати.

Сенаторът Тед Круз написа в Туитър, че действията на Обама са противоконституционни. Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш обяви, също в Туитър, че той би отменил президентския указ, за да защити втората поправка на американската конституция.

Водещ кандидат на Демократите Хилъри Клинтън написа: "Президентът е прав:.. Ние може да защитим втората поправка и същевременно да защитим нашите семейства и общности от оръжията. И ние трябва да го направим."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    0 1 Отговор
    Няма ли да го махат вече този ...........
  • 2 909

    0 2 Отговор
    Ей умориха го Обанана не мъчете човека това е неговата година !
  • 3 некойси

    0 2 Отговор
    Тези, които дърпат конците задкулисно се опасяват от евентуално гражданско недоволство и съответно неподчинение.
    Първите стъпки са ограничаване и ако минат ще се опитат да стигнат до пълно изземване.
    Вероятно няма да се стигне до там, колкото и да се хвърлят големи усилия за манипулирането и преспиването на нацията, има будни янки, които се сещат.
    Да видим колко ще е новия таван на харчовете/дълговете на сената.