Last news in Fakti

10 Януари, 2016 08:00 843 1

Обама е нямал оръжие, но много американци имат

  • барак обама-
  • сащ-
  • оръжия-
  • закон-
  • мерки-
  • президент-
  • пистолет-
  • обама-
  • американци

Над 30 хиляди са жертвите годишно от огнестрелни оръжия в САЩ

Обама е нямал оръжие, но много американци имат - 1
Снимка: БТА/ AP

Преди дни американският президент Барак Обама заяви, че никога през живота си не е притежавал огнестрелно оръжие. Е, за разлика от него, много американци притежават.

Хиляди са застреляните жертви в САЩ, което е и основната причина държавният глава да поиска промени в законодателството и продажбата на оръжия на цивилни.

В своята борба, обаче, Обама срещна сериозен отпор. Без съмнение ще бъдат засегнати много интереси, но тук идва въпросът – това ли е начинът да бъдат спрени битовите и масови убийства в Щатите?

Според Барак Обама престъпността не може да бъде заличена от лицето на Земята, но могат да се предотвратят голяма част от убийствата. Какви са стъпките, които държавният глава иска да бъдат предприети при продажбата на огнестрелни оръжия?

Всички търговци ще трябва да получат лицензи и да извършват проверки на потенциалните си клиенти, независимо дали продажбата се извършва в магазини, на изложения или по интернет.

Втората поправка на американската конституция разрешава на гражданите да притежават огнестрелно оръжие. Над 30 хиляди обаче са жертвите от такова годишно.

Законите във всеки един американски щат са различни по отношение на правилата за притежание и продажба на оръжие. В Аризона, например, всеки един човек над 21 години може законно да носи смъртоносно оръжие без разрешението на щата. В Луизиана пък американците могат да носят оръжие, но това можа да бъде ограничено от властите.

Със сълзи на очи Обама заяви, че са нужни промени. Неговият мандат изтича, но въпросът за продажбата на огнестрелни оръжия дълго ще остане на дневен ред.

Който и да е следващият президент на САЩ, той ще трябва да погледне в очите общественото при следващата масова стрелба – било то в киносалон, или в училище. Ще трябва да погледне и различните лобисти, обаче, за които играта със смъртта се е превърнала в бизнес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аквински

    0 1 Отговор
    Толкова много хора с оръжия и още никой не е застрелял черният обитател на Белия дом. Ц-ц, наистина е престъпно...