Last news in Fakti

5 Януари, 2016 10:27 854 0

Барак Обама затяга контрола над оръжията

  • барак обама-
  • оръжия-
  • мерки-
  • контрол

Американският президент предлага нови лицензии и увеличаване на бюрокрацията

Барак Обама затяга контрола над оръжията - 1

Президентът на САЩ Барак Обама ще представи план за затягане на контрола над оръжията, съобщава АП. Би Би Си отбелязва, че това става в последната година от мандата му като държавен глава, въпреки че обещанието беше дадено преди 8 години.

Всички собственици на оръжейни магазини и дори тези, които търгуват онлайн ще бъдат задължени да минат по процедура по лицензиране. Това ще засегне дори онези, които продават оръжия на битака, онлайн или на оръжейни шоута, предаде Ройтерс.

Освен това всеки желаещ да се сдобие с пистолет ще бъде подложен на по-строги мерки на проверка.

Президентът предвижда да задължи щатите да поддържат по-подробна база данни за хората, страдащи от психично заболяване или за тези, които са регистрирани в полицията с прояви на домашно насилие.

Освен това ФБР трябва да увеличи с нови 230 служители щата си, за да може по-ефективно да следи. Освен това се предвиждат разширяване на правомощията на редица федерални агенции.

Барак Обама ще иска нови $500 млн. инвестиции за здравната система. С тази финансова инжекция ще се цели да се улесни достъпа до психологична и психиатрична помощ и подкрепа.

Белият дом предвижда Пентагонът, министерствата на правосъдието и на вътрешната сигурност да одобрят „нови умни технологии“ за гарантиране на сигурността на огнестрелното оръжие.

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори Ранд Пол заяви, че той ще „бори със зъби и нокти“ срещу инициативата на Барак Обама.

Експерти посочват, че близо 30 000 са смъртните случаи в САЩ годишно, причинени от огнестрелни оръжия.

В. „Уолстрийт джърнал“ отбелязва, че мерките са били съгласувани в понеделник с главния прокурор Лореат Линч, директорът на ФБР Джеймс Коми и други изтъкнати високопоставени юридически лица.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА