19 Януари, 2016 20:28 822 0

Върховният съд на САЩ ще разгледа имиграционния план на Обама

  • сащ-
  • обама-
  • барак обама-
  • имиграционен план-
  • върховният съд на сащ

През ноември 2014 година Обама издаде заповед за вдигане на заплахата от депортиране на повече от 4 милиона нелегални имигранти

Върховният съд на САЩ се съгласи във вторник да преразгледа един от ключовите планове за рефирми в имиграционната политика на страната, предложен от президента Барак Обама, съобщава Ен Би Си.

Амбициозният план, който американският предидент представи в края на 2014 г., премахва заплахата от депортиране на почти пет милиона имигранти, които живеят незаконно в САЩ.

Решението на най-висшата съдебна инстанция на САЩ се очаква в началото на лятото, точно в разгара на надпреварата за Белия дом.

Ако съдът отсъди в полза на Белия дом, президентът Обама ще може да пусне промените в сила по време на последните си месеци в овалния абинет. Ако обаче администрацията загуби, съдебните битки по въпроса биха могли да поддържат програмата в режим на задържане години наред.

Планът на Обама бе спрян от федералния съд в Тексас през февруари след като коалиция от 26 щата, предвождани от Тексас, обяви, че президентът превишава правомощията си според основния закон на САЩ.

Администрацията на Обама претърпя още едно поражение през ноември, когато съдебно решение на базирания в Ню Орлиънс Пети американски апелативен съд, потвърди съдебното решение от Тексас.

Действието на Върховния съд бе приветствано от защитници на имигрантите, които заявиха, че се надяват програмата да бъде запазена и да влезе в сила преди Обама да напусне поста през януари 2017 година.

9-членният съдебен състав ще преразгледа съдебно решение от ноември. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА