Last news in Fakti

28 Януари, 2016 07:45 1 750 2

Ма Инцзю с писмо до папа Франциск

  • тайван-
  • ватикана-
  • папа-
  • франциск-
  • мир-
  • инициатива-
  • китай-
  • ма инцзю-
  • писмо

Президентът на Тайван изпрати писмо в отговор на съобщението на папата по повод Световния ден на мира

Президентът на Република Китай изпрати писмо до папа Франциск в отговор на съобщението на главата на Римокатолическата църква по повод Световния ден на мира.

„Аз съм напълно съгласен  с Вашите дълбоки прозрения, изразени в съобщението Ви по повод Световния ден на мира, и се възхищавам на призива Ви към хората по целия свят да изградят култура на солидарност, милосърдие и състрадание, изкоренявайки егоизма и безразличието си. Широкото безразличие към бедността и околната среда е създало нови форми на бедност и несправедливост, които в крайна сметка заплашват глобалната сигурност и мира. Ако искаме да насърчим мира, то ние трябва да преодолеем това безразличие.“, се казва в писмото.

Според Ма Инцзю от встъпването му в длъжност през май 2008 г. Тайван съвестно е изпълнявал своите задължения като отговорен член на световната общност, предоставяйки помощи на жертвите на природни бедствия и войните в Гватемала, Непал, Северен Ирак, Сирия и Западна Африка.

Президентът заяви, че мирът винаги лежи на основата на стабилен консенсус и в тази връзка по време на своето управление той предложи две инициативи за справяне с напрежението в региона на Азия и Тихия океан – Инициатива за мир в Източнокитайско море и Инициатива за мир в Южнокитайско море. Въз основа на ясни концепции тези инициативи „призовават всички заинтересовани страни да проявят сдържаност и да разрешават възникналите конфликти посредством мирен диалог“.

Ма допълни още, че през последните седем години той е направил всичко възможно, за да постигне траен мир и стабилни отношения с Континентален Китай. По-специално неговата среща с лидера на страната Си Дзинпин, състояла се през ноември 2015 г. в Сингапур, служи като положителен пример за уреждане на споровете и конфликтите по цивилизован начин. В резултат на положените усилия обменът между Тайпе и Пекин е най-стабилен от 66 години насам.

Изтъквайки силното партньорство между Тайван и Ватикана през последните 73 г., базирано на общи ценности като свобода, мир и демокрация, Ма каза: „Ние ще продължим да работим, за да може тези ценности да бъдат приети и оценени от Континентален Китай и останалата част от света“.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    0 0 Отговор
    Тимофеева, не си пила кафе ли сутринта, тайванския или китайския президент!
    В заглавието тайванския, в първото изречение китайския!

    Браво джурналисте!

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "опсмопсус":

    нарочно би трябвало да е, правят ни промивки с тъпотии. Ето го същото нещо и тук:
    http://fakti.bg/world/177880-jenite-v-taivan-prosperirat