Last news in Fakti

29 Януари, 2016 12:07 1 125 1

 €38 млн. откраднати в Унгария от ЕС фондове

  • унгария-
  • евро-
  • корупция-
  • фонд

Скандал и обвинения за корупция в Унгария

 €38 млн. откраднати в Унгария от ЕС фондове - 1

Фондове от Европейския съюз (ЕС) са били криминално откраднати с дейното участие на управляващите в Унгария политици.

Това разкри зелената опозиция. Според нея това е най-голямото престъпление в съвременната история на страната, защото става дума за 12 млрд. форинта (€38 млн).

Зелената опозиция обвинява финансовото и социалното министерства, че съзнателно са направили предварителен подбор, за да попаднат близки до управляващите компании и организации до финансирането от Брюксел.

Това позволило да се създаде мафиотска структура. Нейното приложение довело до факта, че детска градина, която предварително трябвало да струва 66 млн. форинта (€192 хил.), при нейното завършване вече били платени двойно повече 130 млн. форинта (€415 хил).

Един от лидерите на опозиционната Демократична опозиция Ласло Варю обвини управляващата Фидес, че е откраднала дори и парите, отпуснати по линия на ОЛАФ за борба с корупцията.

Една от фирмите, които са разследвани от ОЛАФ е била Quality Control Consortium, в който влиза юридическа компания на бивш заместник – държавен секретар. Ласло Варю коментира по този повод, че премиерът Виктор Орбан е предал унгарците, защото е допуснал член на неговото правителство да отклони пари, получени от ЕС за борба с корупцията.

От управляващата партията Фидес отговориха, че днешните обвинения за корупция се изказват от политици, които са замесени в много по-големи далавери с европейските фондове. От правителствената пресслужба заявиха, че Унгария има една от най-прозрачните системи за усвояване на европейски фондове. А механизмът на контрол е един от най-стриктните.

От Фидес призоваха всеки, който има данни за корупция, да ги предостави в полицията, иначе става съучастник в престъпление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 водещия оф

    1 0 Отговор
    аха
    къде е онзи агент с двата псевдонима георги марков
    да защити ллюбимата си унгария и унгарците
Новини по държави: