5 Март, 2016 11:39 1 689 4

Полицейски щурм срещу турски вестник

  • щурм-
  • вестник-
  • турция

Използвани са били сълзотворен газ и водни струи

Полицейски щурм срещу турски вестник - 1
Снимка: БТА/AP

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да нахлуе в редакцията на турския вестник „Заман“, съобщи Би Би Си.

Това стана часове, след като турския съд постави изданието под държавен контрол. Пред редакцията на вестника се беше събрала група от протестиращи, които не искаха да допуснат властите до сградата. След това полицаите използваха водните струи и газ, за да разпръснат тълпата.

„Заман“ се счита за тясно свързан с движението на намиращия се в САЩ духовник Фетхулах Гюлен - „Хизмет“. Турските власти третират движението като терористична група, чиято цел е да свали правителството на Реджеп Ердоган.

В момента Анкара е под сериозен международен натиск, заради множеството случаи на цензура и атака срещу свободата на медиите в страната. В петък турският съд обяви, че вестникът трябва да бъде управляван от администратори. Той има тираж от близо 650 000 броя.

„Вярвам, че свободните медии ще продължат да съществуват, дори да трябва журналистите да пишат по стените. Не мисля, че някой може да цензурира медиите в тази дигитална епоха“, заяви главният редактор на „Заман“ Абдулахмит Беличи.

Сайтът на медията все още функционира, но не пуска нови информации.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    1 2 Отговор
    Е, това не съм очаквал! САЩ да дадат убежище на терорист и то такъв, който иска да свали напълно демократичният режим на Ердоган!:) Аз, да съм на негово място ще изгоня Хамериканците от Инджирлик и ще ги заменя с руснаци!:) Ако, руснаците не щат ще кандардисам китайците!:)

    Коментиран от #4

  • 2 бати

    2 0 Отговор
    Тоя Ердоган става смешен вече, той отдавна е смешен обаче преди имаше кой да го подкрепя отвънка, а сега май никой не остана.
  • 3 Kcaniba

    1 2 Отговор
    Той и Хитлер бе смешен в началото....
    Султан ердоган е диктатор, който с цена на всичко ще гони болните
    си амбиции - да бъде султан на всички правоверни!!!!
  • 4 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    ти да си на мястото на ердоган....?????тук всички путинови тролове изригнахте с турски таланти.един проговори на турски друг пък иска да заменя ердоганя....та какндидатираи се за мястото му ,може и да те изберат :))))))))))))
Новини по държави: