Тема: Украйна

14 Март, 2016 21:30 1 402 1

Пак „уволниха“ Михаил Саакашвили като губернатор на Одеска област

  • михаил саакашвили-
  • губернатор-
  • одеска област

Саакашвили - евентуален кандидат за премиер на Украйна?

Слухове за уволнението на губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили плъзнаха из нета. Според изданието Odessit.ua президентът Петро Порошенко е подписал указ за уволнението на Михаил Саакашвили като губернатор на Одеска област. Това издание се позовава на източник от администрацията на президента и твърди, че указът на президента Порошенко за освобождаването на Саакашвили е подписан с „отворена дата“. Запознати обаче напомнят, че изданието Odessit.ua е свързано с кмета на Одеса Генадий Труханов, който често в украинската преса е определян като човек на олигарха Игор Коломойски.

Заместник-губернаторът на Одеска област Александър Боровик твърди, че „информации за уволнението на Саакашвили не се появяват за първи път“. „Чувам за четвърти път, че президентът е подписал указа за освобождаването на губернатора... Такива факти ние нямаме“, заявява Боровик, цитиран от украинските „Вести“. По-рано днес Боровик заяви фейсбук страницата си, че Саакашвили искал да създаде своя партия с „дясноцентристка, фискално-консервативна и социално-либерална програма“. Това обаче бе отречено от самия Саакашвили, а Боровик се отрече от думите си. Според наблюдатели Саакашвили се подготвя за много по-мащабен проект. Саакашвили попада в социологически проучвания като евентуален кандидат за премиер на Украйна заедно с министъра на финансите Наталия Яреско.

Преди месец Михаил Саакашвили заяви, че неговите амбиции в Украйна са много повече от поста на министър-председател и, че създаваното от него политическо движение трябва да се развие в широко политически обединение по подобие на полската „Солидарност“. Саакашвили е в явен конфликт с настоящия премиер Арсений Яценюк, както и с министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, който преди време го нарече „политически аферист“. Михаил Саакашвили бе президент на Грузия от 2004 до 2013 г. В родината му срещу него бяха заведени четири наказателни дела.

Днес председателят на Върховната рада Владимир Гройсман заяви, че засега в украинския парламент не е намерено конкретно решение за изход от политическата криза, предизвикана от разпада на управляващата коалиция. Той призова да се създадат експертни групи, които да предложат възможни решения. Според Ройтерс кабинетът на Яценюк може всеки момент да сдаде властта, въпреки че през февруари оцеля при вот на доверие.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кимонов

    1 1 Отговор
    Е както е тръгнало- да им предложим Пеевски за премиер, може пък да се отървем....
Новини по държави: