Last news in Fakti

24 Март, 2016 04:00 2 037 0

Гари Харт: Кастро беше прекрасен събеседник

  • гари харт-
  • кастро-
  • прекрасен-
  • събеседник

Борбата срещу кубинския режим имаше смисъл докато съществуваше съветската империя

По думите на бившия американски сенатор Гари Харт Фидел винаги е знаел за всичко, пише в. Кориера дела Сера. Бившият сенатор (б.ред. Гари Харт е американски политик, сенатор, юрист, писател, публицист) е на мнение, че Доналд Тръмп няма да победи на президентските избори. Републиканците винаги са приемали, че американската изключителност се проявява чрез военната сила, но гражданите уморени от войни, не споделят този възглед. Мнозинството американци вярват, че изключителната роля на САЩ последните две столетия, се състои в защитата на демокрацията, в диалога, а не във военната мощ, казва Харт.

Бившият сенатор от Колорадо е признат познавач на Куба. Той оценява положително възстановяването на отношенията с Острова, но намира инициативата на Обама за закъсняла. Все пак той е успял да „разруши съществуващата тенденция“. „Борбата на САЩ срещу кубинския режим имаше смисъл до тогава, докато съществуваше съветската империя. След края на студената война трябваше да настъпи нормализацията“, твърди Гари Харт.

Бившият сенатор разказва и за знаменитите си вечери с Фидел Кастро. „Отивах при него към десет вечерта и започваше дискусия. Той беше прекрасен събеседник.  Седяхме до сутринта, обикновено се връщах  в хотела към пет сутринта, мъртво уморен. Но това бяха много интересни беседи. В известен смисъл, дори полезни.

В средата на 1970 г., Харт е бил член на Църковния комитет - в сенатската комисия, занимаваща се с разследването на незаконните дейности на ЦРУ във връзка с политиката за премахване на шестте чуждестранни лидери. "Изплува мафиотска следа, която води до опити за премахване на Кастро, както и убийството на Джон Ф. Кенеди", - разказа  Харт. "Бях убеден, че Кастро чрез своите агенти, внедрени  в САЩ, от средите на емигрантите и мафиотите, които управляваха казино по времето на Батиста, знаеше много повече. Но тогава не ми беше позволено да пътувам до Куба, въпреки че бях сенатор. Отидох там след  20 години. От 1997 г. до 2003 г. пет пъти  посетих  Куба. Често се срещах с Кастро, понякога две или три нощи подред.  Той винаги  знаеше всичко -  четеше  всички чуждестранни издания, подчерта  Гари Харт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА