Last news in Fakti

28 Март, 2016 18:55 1 733 1

Тайванската национална идентичност с рекордни стойности

  • тайван-
  • проучване-
  • национална идентичност-
  • китай-
  • гражданство-
  • независимост-
  • анкета

Това показаха данните от специално проучване, провеждащо се ежегодно от 1992г. насам

Тенденцията все повече тайвански граждани да се самоопределят като тайванци, а не китайци, се запазва и днес, достигайки рекордни стойности – най-високите за последните две десетилетия. Това показват данните от проучване, публикувано в United Daily News със седалище в столицата Тайпе.

Общо 73% от анкетираните лица посочват, че определят себе си като тайванци. За сравнение през 1996 г. така са отговорили едва 24.1% от запитаните тайвански граждани. Само 11% твърдят, че са китайци, а 1% са на мнение, че няма разлика между двете. Най-силен национализъм се забелязва във възрастовия интервал 20-29 г. – 85% от запитаните от тях твърдят, че са тайванци.

Данните сочат още, че 46% от респондентите се обявяват „За“ запазването на статуквото в отношенията с Континентален Китай, което е своеобразен  спад спрямо предходната година, когато така са отговорили 55% от лицата. Желаещите независимост са се увеличили с 8%, достигайки 36%, а предпочитащите обединение с Континентален Китай са намаляли с 1 на сто до 12%.

Проучването се провежда ежегодно от 1992 г. насам от Центъра за проучвания към университета Ченчи в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 2 Отговор
    Даааам, хибридната война и срещу Китай. Сепаратизъм навсякъде където има нещо перспективно и строг диктат на територията на сащ.