Last news in Fakti

7 Октомври, 2011 09:25 984 0

"Окупираха" и Вашингтон

  • вашингтон-
  • сащ-
  • "окупирай"
"Окупираха" и Вашингтон - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди недоволни от пазарната икономика протестиращи се събраха в американската столица Вашингтон, предаде “The Voice of America”. Анти-капиталистическите демонстрации започнаха от финансовия център на САЩ – Уол Стрийт в Ню Йорк, но бързо се пренесоха и в други мегаполиси. Вълната на недоволството стигна и до Вашингтон, което далеч не е толкова обичайно за столицата. Движението „Окупирай“ вини големите компании и финансови институции за смутните времена на криза и безработица.

„Похарчихме 3 трилиона долара, за да пратим децата си на война“, скандираха възрастни жени. В акция под надслов „Окупирай Вашингтон“ имаше всякакви хора - ветерани от войната, студенти, артисти, дори държавни служители. Младежите пък са вдъхновени от вълната на промяната в Северна Африка или т.нар. „Арабска пролет“, както и от младежките протести в Испания.

Всички те са с усещането, че има много гнило в страната им – образование, военни разходи, инфраструктура. Обяснението – големите корпорации са виновни.

„Превърнахме се в държава не на хората, а на корпорациите“, заяви протестиращ. Студентите се оплакват, че въпреки дипломите си, са принудени да работят в ресторанти, за да преживяват.

Шествието спря пред Белия дом. Реакцията на президента Обама бе кратка: „Мисля, че протестите изразяват объркването, което чувстват американците“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА