3 Ноември, 2011 10:44 928 0

Младежите в САЩ окупираха пристанище

  • сащ-
  • окупирай-
  • оукланд-
  • протест
Младежите в САЩ окупираха пристанище - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите против капитализма в американския град Оукланд отново излязоха извън контрол и се стигна до сблъсъци и до затваряне на пристанището на града, предаде „Фокс нюз“. Всичко започна с голям пожар на кофи за боклук, запалени от младежите в центъра на града. Органите на реда реагираха светкавично и ударно – хилядите последователи на протестната вълна „Окупирай“ бяха разпръснати с помощта на сълзотворен газ и димки. Те бяла блокирали улиците със жива верига и спрени автомобили, след което обявиха победа на движението „Окупирай Уол Стрийт“.

Досега недоволните от кризата, пазарната икономика, социалното неравенство и безработицата младежи се ограничаваха до шествия и палаткови лагери. Но в Оуакланд бе приложена двойка тактика – акция в центъра и затваряне на пристанището. През  порта минават годишно около 39 млрд. долара.

Младите хора обясниха защо решили да блокират пристанището – за да спрат притока на капитал. Основно от там заминават стоки за Азия, включително ориз, плодове и ядки, както и техника и автомобилни части. Служителите на порта не са призова да стачкуват, но застават зад младежите.

„Има нещо много сбъркано в системата“, казва самотнака майка Джесика Медина, дошла да участва в акцията. 

Според „Фокс нюз“ в акцията са участвали 3000 души, а Ройтерс твърди, че броят им е бил 5000.

Движението „Окупирай“ започна през септември от световната финансова столица – Уол Стрийт в Ню Йорк. Оукланд пък е един от градовете с най-голямото напрежение между полицията и протестиращите, поради което се превърна в крепост на движението.

 

Ето какво стана на предишния протест

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА