Last news in Fakti

31 Март, 2016 15:40 4 143 4

Подготвя ли се военен преврат в Турция?

  • турция-
  • преврат-
  • реджеп ердоган-
  • президент-
  • военни-
  • ердоган

Турските военни имат опит в свалянето на политически лидери

Подготвя ли се военен преврат в Турция? - 1
Снимка: БТА/ AP

Турската армия отрече твърденията, че планира преврат срещу държавния глава Реджеп Ердоган, съобщи „Асошиейтед прес“.

Някои медии написаха, че военните подготвят преврат срещу президента, който ще е извън страната за близо седмица – на посещение в САЩ.

В исторически план армията на южната ни съседка три пъти е сваляла правителства – през 1960 г., 1971 г. и 1980 година. През 1997 година пък военните правят преврат срещу премиера Неджметин Ербакан.

Ербакан е принуден под силния натиск на турските военни да напусне премиерския пост, партията му е забранена, а самият той получава 5-годишна забрана за политическа дейност.

„Дисциплината и безусловното подчинение са основите на турските въоръжени сили“, се казва в официално съобщение на страницата на армията, пише Yahoo News.

Военните допълват, че няма да бъдат предприети незаконни действия срещу държавния глава.

Турската армия се счита за основна сила в политическия живот на страната, способна да свали политици, за които смята, че подкопават принципите на модерната република, положени от Мустафа Кемал Ататюрк.

Реджеп Ердоган пристигна във Вашингтон на фона на съмненията, че има срив в двустранните отношения по оста САЩ – Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    1 2 Отговор
    Е че коя армия няма да отрече!!???
    султан ердогане опандизил 50 генерала, другите вероятно се радват, и чакат и тях да ги прецака)))
    Тоя е егати палячето)))
  • 2 Иракли Иракли

    1 2 Отговор
    Крайно време е това да се случи!......КЕМАЛ АТАТЮРК показа правилния път за ЕВРОПА!.....новите политици,създават единствено проблеми!Атентат след атентат,загиват нивинни турски полициаи!мечтаят за Българската територия и нашите глупаци от ДПС се поддават на агитациятя им!...........
  • 3 гост

    1 2 Отговор
    "Турската армия отрече твърденията, че планира преврат срещу държавния глава Реджеп Ердоган" - язък, ама дано размислят ще им стискам палци
  • 4 Carfen

    1 2 Отговор
    Ами те ако си кажат предварително, нали ще развалят изненадата. Представям си Местан как е реагира....
Новини по държави: