Last news in Fakti

1 Април, 2016 13:24 1 805 2

Почина бившият германски външен министър Геншер

  • ханс-дитрих геншер-
  • геншер-
  • германия-
  • почина

Геншер остави своя отпечатък върху германската вътрешна и външна политика

Почина бившият германски външен министър Геншер - 1
Снимка: БТА/ AP

На 89-годишна възраст е починал бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер, съобщи ДПА.

Дипломатът е починал от сърдечна недостатъчност.  

Ханс-Дитрих Геншер беше външен министър на Федерална република Германия в продължение на 18 години - от 1974 до 1992 година.

В Германия той е един от най-авторитетните политици и личности на либералите.

Геншер е дългогодишен вицеканцлер на Германия. Преди да стане външен министър - от 1969 до 1974 година - той е министър на вътрешните работи. Наричат го „шеф дипломата на обединението“.

Ханс-Дитрих Геншер със сигурност ще влезе в историята като един от най-великите държавници на своята страна, казва Хенри Кисинджър. Най-популярният външен министър на Федерална република Германия остави своя отпечатък върху германската вътрешна и външна политика в продължение на четвърт столетие. 

През това време, богато на напрегнати, драматични събития, от партиен и вътрешен политик Геншер се превърна в актьор на световната политика. Заслугата му се състоеше най-вече в трайното укрепване на влиянието и престижа на Федералната република в международната политика. 

В еднаква степен целенасочено и умело, той продължи да развива германската политика към Запада и Изтока. И точно тук доказа изумителната си способност за политическо ръководство.

Преди време издателската програма "Световният гамбит" издаде книгата “Ханс-Дитрих Геншер. Биографията” 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    2 0 Отговор
    Както се казва дай боже всекиму да доживее до дълбока старост като този!
  • 2 дедо Въсо

    1 0 Отговор
    Алексей ГРОМИКО: - НИЕ, спечелихме войната...

    Ханс-Дитрих ГЕНШЕР: - А ние, ще спечелим МИРА...
Новини по държави: