Last news in Fakti

27 Април, 2016 19:48 2 308 4

Австрия с тесла за бежанците

  • австрия-
  • закон-
  • бежанците

Виена прие нов закон, ограничаващ даването на убежище

Австрия с тесла за бежанците - 1
Снимка: БТА/AP

Австрийското правителство прие нов закон, с който драстично ограничава възможностите за даване на убежище и дава възможност за отхвърлянето на молби още на границата, съобщи Би Би Си.

Според правни групи законът подкопава принципите за защита от война и преследване. Само преди дни крайно десните сили в станата спечелиха първия тур от президентските избори.

Официални лица заявиха, че в момента се обмисля и изграждането на ограда по основния граничен пункт с Италия.

Новият закон ограничава до три години срокът, в който лицата, които имат нужда от закрила,ще получава такава в Австрия. Той беше приет с 97 гласа „За“. 67 депутата гласуваха „против“.

Виена също ще има правото да обяви извънредно положение при голям наплив от бежанци. Така тя ще може да спира такива още на границата. В тази ситуация имигрантите няма да имат право и да подават молба за убежище.

Според вътрешният министър Волфганг Суботка, неговата страна не е имала друг избор, освен да приеме решението. Според него се е стигнало до тук, защото „много членове на ЕС не са свършили своята работа по ограничаването на бежанския поток“.

„Ние не можем да понесем тежестта на целия свят“, допълни Соботка.

„Това е ярък опит за ограничаване на достъпа на хората до Австрия и нейната система за даване на убежище“. Това бе заявено от директорът на Амнести Интернешънал за Европа Гаури ван Гулик.

В същото време бе обявено, че изграждането на гранична стена с Италия ще зависи от готовността на страна да сътрудничи при ограничаването на бежанския поток. През 2015 г. Австрия прие 90 000 имигранти.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    2 0 Отговор
    Крайно време беше.
  • 2 Бай Коста

    2 2 Отговор
    Австрийските законодатели виждат след проведените избори какво очаква от тях народът и това правят.
  • 3 123

    2 2 Отговор
    „Ние не можем да понесем тежестта на целия свят“, допълни Соботка. Да така е,но различни свине като БХК могат да ви накарат да приемете 1млн. така наречените бежанци
  • 4 иии

    2 0 Отговор
    добри новини от Европа...а ни тука гласуваме закони по села и паланки за тъпите вонящи на пръдня бурки ,вместо парламента генерално да го реши за цялата държава..но уви идиоти които ни управляват са на хапчета в Брюксел и нямат и грам воля да направят нещо полезно за България...
Новини по държави: