29 Април, 2016 20:46 2 360 0

Невестулка спря работата на Големия адронен колайдер

  • церн-
  • невестулка-
  • големият адронен колайдер-
  • големия адронен ускорител-
  • ускорител на частици-
  • спиране

Това не беше най-добрата седмица за нас, заявиха от ЦЕРН

Най-големият и мощен ускорител на частици в света - Големият адронен колайдер, отново работи след късо съединение, причинено от невестулка, съобщи Би Би Си.

За съжаление животинчето не е оцеляло след срещата си с трансформатор за високо напрежение в Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН.

Големият адронен колайдер работел когато настъпило "тежко електрическо смущение" в петък сутринта.

Говорител на ЦЕРН каза, че невестулката не е влязла в тунелите, а в електрическите съоръжения, но въпреки това ще са нужни няколко дни, за да бъдат поправи щетите, причинени от неканения посетител.

В собствен доклад за инцидента от ЦЕРН заявяват, че невестулката е влязла в 66kV трансформатор и е повредила връзките му.

Той добави, че макар подобни инциденти да не се случват всеки ден, никой в ЦЕРН не е бил изненадан, тъй като изследователското съоръжение се намира в провинцията.

През 2009 г. Големият адронен колайдер бе изваден от строя от нещо, за което изследователите предполагаха, че е птица, макар да не бяха открити останки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: