Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Май, 2016 19:59 1 221 0

Берлин "затопли" Нормандската четворка

  • нормандската четворка-
  • берлин-
  • украйна

Няма съществено сближаване между позициите на отделните държави

Берлин "затопли" Нормандската четворка - 1
Снимка: БТА/AP

Срещата между външните министри в Нормандската четворка приключи, без постигането на съществен напредък по украинския въпрос, съобщи РИА Новости.

Германският външен министър Франк – Валтер Щайнмайер заяви, че се е наблюдавал известен напредък в сферата на сигурността, но Франция, Германия, Русия и Украйна не са успели да постигнат съществен пробив в преговорите по между си. Все пак на преговорите в Берлин се е наблюдавала по-гола атмосфера от тази, на последната среща в Париж.

Още новини от Украйна

„Тези преговори бяха трудни. Атмосферата все пак беше по-топла от тази в Париж. Позициите на страните обаче са все още далече една от друга“, заяви Щайнмайер.

При преговорите не е постигнато споразумение относно подробностите за изборите в Донбас и конституционната реформа.

„Според мен, за съжаление украинската страна периодично представя нови оправдания за отлагане на прилагането на най-важните споразумения за хармонизиране на целия пакет от политически мерки. Ние ще използваме влиянието, което имаме в Донецк и Луганск, за да гарантираме, че те ще изпълняват ангажиментите, които са поели. Призоваваме Украйна да не се отказва от своите задължения по Минското споразумение“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Руската страна днес представи някои свои предложения, включително и за избирателния закон. Казах на г-н Лавров, че Украйна може сама да регулира законите си. Нямаме нужда друг да ни дава съвети, за това какви принципи да залагаме в тези закони“, заяви украинският външен министър Павел Климкин.

Все пак четирите страни се договориха за укрепване на сигурността в района на Донбас. Щайнмайер определи това като „значителна стъпка напред“.

Водили са се разговори за установяване на демилитаризирани зони и насърчаване на обмена на информация за запазване на споразумението за прекратяване на огъня. Предложенията ще бъдат прехвърлени към специализирани подгрупи в рамките на контактната група за решаване на въпроса с Донбас.

Преговорите в Берлин са 12-те в рамките на Нормандската четворка.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: