Last news in Fakti

15 Май, 2016 05:00 1 261 1

Мисия до обратната страна на Луната - цел и задачи

  • мисия-
  • обратната страна-
  • луната-
  • цел и задачи

През 60-те и 70-те години на миналия век САЩ и СССР изпратиха редица експедиции до Луната, сред които се открояват мисиите на американската пилотирана програма "Аполо", съобщи "Космос.бг". От началото на новото хилядолетие Луната отново е обект на засилен научен интерес. През последните няколко години до Луната летяха роботизирани мисии, проведени от САЩ, Индия, Япония, Европейската космическа агенция и Китай.

Но независимо от големия научен интерес все още никой не е провел кацане на обратната страна на Луната, която не се вижда от земната повърхност. През следващите няколко години това предстои да се промени. Китайците възнамеряват да проведат лунна мисия до обратната страна в периода около 2018 година.

Но освен че мисията ще утвърди Китай като световна космическа сила и така страната ще придобие първенство в лунните изследвания, какви биха били научните цели?

Журналистът Ленърд Дейвид пише в блога си, че на предстояща научна конференция, посветена на изследването на Луната, китайските учени ще представят подробно детайли за инструментите, които ще бъдат монтирани на борда на автоматичната лунна станция "Чанг'e 4". Мисията ще се състои от спускаем апарат, луноход и телекомуникационен спътник, който ще бъде изпратен към точката на Лагранж L2. Само чрез такъв спътник ще може да бъде осъществена радиокомуникация между Земята и спускаемата станция на повърхността на обратната страна на Луната.

Изследователите съобщават, че научните цели на мисията ще са много, но включват: изучаването на характеристиката на носещия се над лунната повърхност плаващ пясък, характеризиране на температурата на повърхността на обратната страна на Луната и анализиране как тя се променя с течение на времето, установяване на химичния състав на скалите и грунта, провеждане на астрономически наблюдения в радиовълновата област, изучаване на космичните лъчения и проучване на слънчевите избухвания, в това число как материал бива пренесен от Слънцето към Земята.

Обратната страна на Луната е идеално място за позициониране на радиотелескопи. На Земята, разбира се, има много радиотелескопи, а в околоземна орбита работи и руският космически телескоп "Радиоастрон", но бедата е, че многобройните земни радиолъчения се явяват като фонов шум и влошават качеството на наблюденията в радиовълновата област. Но Луната се явява като естествен щит и един телескоп, разположен на обратната й страна, би могъл да направи безпрецедентни научни открития, досега убягвали на учените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    2 0 Отговор
    Сигурно ще търсят разбитият кораб на трансформърите