Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Май, 2016 07:45 6 370 11

18 май 1944 г. Сталин депортира кримските татари

  • крим-
  • татари-
  • депортация

През януари 1974 г. Президиумът на Върховния съвет на СССР отменя забраната за кримските татари, гърците, арменците и българите да се връщат в Крим

18 май 1944 г. Сталин депортира кримските татари - 1

На 18 май 1944 г. по заповед на Сталин започва депортацията на кримските татари.

Според постановлението на Държавния комисариат по отбраната на СССР от 1944 г., кримските татари и други етнически групи са били насилствено депортирани от сталинския режим от територията на Крим в Узбекистан, Казахстан и далечните райони на Русия. Те са били обвинени в колаборационизъм с фашистка Германия. Близо 32 000 души от НКВД са мобилизирани, за да могат в следващите дни да бъдат изселени 185 000 кримски татари.

По данни на Националното движение на кримските татари, през първите 4 години от депортацията загиват близо 90 хиляди души. През януари 1974 г. Президиумът на Върховния съвет на СССР отменя забраната за кримските татари, гърците, арменците и българите да се връщат в Крим.

Депортацията на кримските татари, започнала на 18 май 1944 година, е едно от най-големите престъпления на съветския режим, извършени от него по време на Втората световна война. Над 20 години в СССР изцяло се отрича престъпният характер на тези действия.

Макар още през 1967 година Съветският съюз да признава необоснованите обвинения към всички кримски татари в сътрудничество с немците, те до самия крах на комунистическия тоталитаризъм така и не получават правото да се върнат в историческата си родина. Кримските татари са депортирани в отдалечени райони на Сибир, Урал, Средна Азия, където те се оказват без документи, в условията на комендантски режим, без правото на придвижване дори с цел търсенето на изгубени при изселването семейства.

Броят на „специалните преселници“ се попълва през 1945 г., когато към края на войната войници и офицери, воювали срещу фашизма, също са обявени за „предатели“ и изпратени в изгнание при своите семейства. Тежките битови условия в специалните поселения, които се усложняват от новия климат и инфекциозните заболявания, водят до смъртност при депортираните, която се увеличава фактически от липсата на медицинско обслужване.

След като през 1991 г. Украйна обяви независимост, тя показа съчувствие към кримските татари, предоставяйки им възможност да се върнат по родните си места. За целта властите предприеха редица нормативни актове, за да улеснят процеса на връщането им, като основен акт е „Ратификацията на Протокола към споразумението по въпросите, свързани с възстановяване на правата на депортираните лица, националните малцинства и народите“.

Други важни документи са: правителствената Програма за заселването и устройството на депортираните кримски татари и лица от други националности, приета през 2006 г. със сила до 2015 г. ; Указът на президента на Украйна от 14.05.10 № 615 „За допълнителните мерки за устройването на кримските татари, другите лица, депортирани по национален признак и техните наследници, които са се върнали или се връщат за постоянно живеене в Украйна“.

В момента в Крим са се върнали 266 хил. татари. По различни оценки, извън Украйна живеят от 30 до 100 000 кримски татари.

Анексирането на Крим от Руската федерация през март 2014 г. актуализира проблема с борбата на кримските татари за техните права. Окупационната администрация на Крим за пръв път в новата история забрани на 18 май да бъде проведен традиционния траурен митинг в центъра на Симферопол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА СВЯТА

    2 7 Отговор
    Кримските татари в своята цялост /с малки изключения/ са се били на страната на хитлеровите пълчища и в периода на войната са извършили геноцид над рускоговорящото наделение на Крим. Те сами са създали обстанавка на непоносимост към тяхното присъствие и най-логичното е било да бъдат отсранени от тази територия и настанени по-далече от нея. Това е хуманно решение, а не престъпление.

    Коментиран от #9, #11

  • 2 Захарченко

    2 5 Отговор
    Авторът Венцислав Михайлов трябва да бъде депортиран
  • 3 Али Бабата

    2 3 Отговор

    Ще останете много изненадани, ако узнаете причината за изселването на татарите от Крим.
    Това е част от сделката между Сталин и Рузвелт за отваряне на втори фронт в Нормандия и подготвянето на Крим за еврейска държава.
    Съществува фотокопие на оригинал от писмото на посланик Хариман,където наред с другите мероприятия за етническо прочистване на Крим се настоява и за обявяване на Севастопол за демилитаризирана зона и открит град.Земята на Крим вече е била закупена от еврейската организация ''Агроджойнт''по съглашението подписано от Ленин още в началото на 20-те години на 20 век.

    ''В един мразовит януарски ден на 1924 година болшевишкото политбюро се събира,за да гласува важен въпрос.Създаването на Еврейска съветска република,която е трябвало да обхваща/обединява/освен Крим и южните,черноземни области на Украйна,а също така и...Абхазия с южните черноморски земи на Русия.''Записката''за проекто-постановлението е подписано от болния Ленин под редакцията на Розин,Брагин и Бройдо.
    ''За''гласуват членовете на политбюро Троцки,Зиновиев,Каменев,Бухарин,Риков,Чичерин и Цюрупа.ЕДИН глас не достига за приемане на постановление....''
    Горните редове не са от роман,а истинската история.Има протокол за това заседание на Политбюро и съответно гласувалите ''за''и против''.Защо не е в официалната история?Ами,някой хора не обичат да им припомнят за оглушителните провали,особено ако те пишат историята.
    И не Сталин е започнал да екстрадира и изтребва татарите/и не само/от Крим,
  • 4 Али Бабата

    1 5 Отговор
    И не Сталин е започнал да екстрадира и изтребва татарите/и не само/от Крим,а Ленин и в последствие Троцки и Зиновиев.Лидерът на татарите от ''Милли Фрика''В.Ибрахимов се противопоставя на заселването на 100 хиляди евреи в Крим и свършва скоропостижно в подвалите на Лубянка.Веднага след това е ликвидиран цвета на татарската интелигенция-Съдебният процес срещу ''63-мата''.Година преди това от глад умират над 100 хиляди/основно/ татари.Същата тази зима над 20 хиляди татари са изселени и заточени зад Урал.Сталин е бил много-много далеч от пълната власт по това време.
    Друг е въпросът,че Сталин прави всичко възможно бъдещата еврейска държава да е в днешен Израел,а не на Крим.Като част от тези контра-мероприятия е организираната ''алия''/преселение/от източно-европейските държави на евреите за много кратък срок.526 хиляди източно-европейски евреи са гръбнакът на бъдещата еврейска държава и то по време,когато пиле не можеше да прехвръкне границите.

  • 5 татар

    5 2 Отговор
    НАВРИ СИ ГО ТОВА ХУМАННО РЕШЕНИЕ НЯКАДЕ ГОВОРИМИ ПО ФАКТИ С ДОКУМЕТИ ГЕНОЦИДА Е НАПРАВЕН ОТ РУСИЯ ДОКАЗАНО С НЕОПРАВГАЕМИ ДОКУМЕНТИ ПРИЗНАТО ОТ ЦЯЛ СВЯТ ТАТАРИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРЯВАТ ГЕНОЦИДА
  • 6 Али Бабата

    5 2 Отговор
    Хора,просто не усещате,колко сте неуки.
    За Русия може да говорите преди Октомврийската революция. След това става Руската съветска федеративна социалистическа република (РСФСР) ,по късно-1922г. Съюз на съветските социалистически републики (СССР).Най-мощният удар срещу руския народ е нанесен през 1917 г. , когато,чрез преврат властта в империята завземат еврейските черни масони, които за публиката се наричат “болшевики”. Така смята Николай Левашов в своята книга “Русия в кривите огледала”. Сред узурпаторите на властта няма нито един руснак по националност. Например- ЦК на болшевиките Лев Троцки (Лейб Бронштайн), Ленин (Бланк).Зиновиев (Апфельбаум ). Лурие (Ларин), Криленко (Абрам), Луначарский (Байлих- Манделщам), Урицки, Володарски, Каменев (Розенфелд ), Смидович, Свердлов Стеклов (Нахамкес)…т.н и т.н.всичките евреи.
    Най-напред е унищожен руският елит,следва руския народ, култура и история. В концентрационните лагери, създадени още докато е жив Ленин, са убити милиони руснаци, цветът на нацията – руското дворянство, руската интелигенция, корпусът на руските офицери, руските индустриалци, руските търговци. Всичките тези съсловия се унищожават от корен – не само мъже, но и жени, деца и старци. Убийствата се извършват без съд и следствие, тъй като никакъв съд не може да обоснове ликвидацията на цели обществени класи само по принципа на класовата принадлежност.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Али Бабата

    4 2 Отговор
    През 1913 г.Руската империя е ПЕТА икономическа сила и е било ЯСНО,че в началото на двадесетте години ще бъде ПЪРВА икономическа сила.Има предостатъчно достоверна информация,стига да има кой да чете.
    През същата година се основава Федералният резерв на САЩ.Една напълно частна институция,която приватизира печатницата за долари.
    Следващата 1914 избухва Първата световна война.Приключва 1918 г.Руската империя е в руини,а БОЛШЕВИКИТЕ на Ленин и Троцки успяват да прехвърлят ИЗЦЯЛО до 1923 г. златният резерв на Империята в частният трезор на ФЕД.
    Като брутен продукт през 1924 г. Русия просто НЕ съществува.
  • 8 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Али Бабата":

    Опитваш се да посочиш с пръст, път на слепите.
  • 9 FR V

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА СВЯТА":

    Естествено е ,че ще се бият против съветската сласт.
    Какво са получили от нея?!
    Глад и мизерия!
  • 10 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Али Бабата":

    али не ти ли омръзна да лъжеш бе човек .ленин не е никакъв евреин ,а си е руснак чист като сълза.другото са глупости за масони евреи и т.н. та неукия си ти ,но лошото е че се правиш на много учен!тва е поредния ти пост партенка дето се правиш на компетентен!
  • 11 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА СВЯТА":

    глупости,в съветската армия има статистики и от там може да видиш колко много татари са били в тази армия през цялата война колко са загинали в червената армия и колко са останали инвалиди,лошото е, че всички в последствие са наказани абсолютно невинни.българите също.не е вярно че през 1976 е разрешено на българите да се върнат в крим.българската общност в крим е унищожена от сталин ,същото ,но много по-жестоко е отношението към таврииските българи също унищожени по това време избити са чрез гладомор и огромна част от бесарабските българи,тва сигурно е много хуманна постъпка за теб ,а патриоте?
Новини по държави: