Last news in Fakti

28 Май, 2016 21:51 1 816 2

Ердоган осъди подкрепата на САЩ за сирийските кюрди

  • ердоган-
  • турция-
  • сащ-
  • сирийските кюрди-
  • реджеп тайип ердоган-
  • кюрди-
  • сирия

Основната причина за днешната критика бяха американски военни, снимани с отличителните знаци на кюрдската милиция СНЗ

Ердоган осъди подкрепата на САЩ за сирийските кюрди - 1
Снимка АП/БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за пореден път отправи критики към САЩ, обвинявайки натовския си съюзник в подкрепа на сирийските кюрди, съобщи АП.

Причината за новия гневен изблик на турския държавен глава бяха появилите се тази седмица снимки на американски войници, облечени в униформи с емблемата на кюрдстата групировка "Сили за защита на народа" (СЗН).

В реч в населения предимно с кюрди град Диарбекир в събота, Ердоган осъди подкрепата, която САЩ оказват на Партия Демократичен съюз (ПДС) и Силите за защита на народа (СЗН). Той заяви, че съюзникът на Турция в НАТО не е "откровен".

"Тези, които твърдят, че са наши приятели, тези, които заедно с нас членуват в НАТО, не трябва и не могат да изпращат свои войници в Сирия, окичени сс знака на СЗН."

Военен говорител на САЩ заяви в петък, че американските войски не са били упълномощени да носят отличителните знаци на кюрдските отбранителни сили, който се борят с групата Ислямска държава. Той добави, че на войниците им е било наредено незабавно на премахнат нашивките.

В днешната си реч Ердоган определи кюрдските бойци като "атеисти" и "зороастрийци" и добави, че те не споделят ценностите на Турция.

Турция определя СЗН, военното крило на ПДС, за терористична организация, заради връзките й със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба за автономия с Турция от 1984 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    2 2 Отговор
    Ама те и на хамериканските пвойници не са им правили май и "сватба". Веднага ердогрух да протестира и ходжата да хваща ножицата.
  • 2 не е лесно еййййй

    2 2 Отговор
    Я това на снимката е БОГА на стоянчо-деса...Ами сега ...ко ще праиш бе ТО--твоя идрол май се кара с благодетелите ти от Козяк..--
Новини по държави: