Last news in Fakti

1 Юни, 2016 14:15 1 454 3

Саргсян: В немските архиви има документи за арменския геноцид

  • армения-
  • президент-
  • геноцид-
  • резолюция-
  • турция-
  • германия-
  • серж саргсян-
  • архиви

Арменският президент изрази надежда, че за немските политици общите ценности са по-важни от краткосрочните политически интереси

Саргсян: В немските архиви има документи за арменския геноцид - 1
Снимка: Wikipedia

„Несправедливо е когато арменския геноцид не трябва да се нарича със своето име само заради това, че държавен глава на друга страна е възмутен от това“. Това заяви президентът на Армения Серж Саргсян пред германското издание „Билд“.

„За нас става дума за паметта към арменците, станали жертва на жестоки престъпления през 1915 година. Това, че Бундестагът иска да приеме резолюция, е много важно за нашата страна“, заяви Саргсян.

Той изрази надежда, че „за немските политици общите ценности са по-важни от краткосрочните политически интереси“.

Държавният глава напомни, че в немските архиви има многобройни документи, потвърждаващи геноцида над арменците в Османската империя.

На 16 май в Бундестага беше внесена резолюция, с която се призовава да бъде признат арменския геноцид в Османската империя. Тя ще бъде обсъдена утре, 2 юни, и носи следното заглавие: „Памет на жертвите от геноцида над арменците и другите християнски малцинства в Османската империя – 101 години назад“.

По отношение на сделката между Брюксел и Анкара за бежанците, Саргсян заяви, че това е сделка на „глинени крака“ и ще бъде сложно да се реализира в дългосрочна перспектива с такъв партньор като Турция.

Според него възможният провал на споразумението за бежанците между Турция и ЕС и гласуването на резолюцията за арменския геноцид „не трябва да се свързват“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Ако трябва да бъдем точни, предшественицата на Турция е извършила не само арменски, но и български, гръцки и какъв ли не още геноцид. Сега извършва кюрдски.
    Истината или интересите?

    Коментиран от #2

  • 2 Kcaniba

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Коста":

    Подлото е, че пак
    самонаведени мълчим - рая!!!!
    Султана е заплашил Дойчите, че ще имало последствия, ако признаели турския грях!!!!!
  • 3 No fes

    0 0 Отговор
    Трябвало е навремето като са ни били на сгода да им приложим ние един хубав геноцид кьорав фес да не остане а не сега разни ДПС та да се правят на онеправдани.
Новини по държави: