Last news in Fakti

7 Юни, 2016 15:34 952 0

Вселенска патриаршия: всички да дойдат на събора, както са се подписали!

  • вселенска патриаршия-
  • събора-
  • дойдат

Според московският митрополит Иларион на събора няма да се обсъждат доктринални въпроси

Вселенската патриаршия разпространи комюнике, в което отправя предупреждение към всички поместни православни църкви, да участват във Всеправославния събор, както са се подписали, съобщи "Двери на православието". Вселенската патриаршия призовава всички предстоятели "да се издигнат на висотата на обстоятелствата и да дойдат в Крит за Светия и Велик Събор", като им напомня преди всичко, за отговорността им пред единството на Православието.

Следва пълният текст на обръщението:

„Днес, под председателството на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей се състоя Свети Разширен Синод (Ендимуса), за разглеждане на процеса по свикването с Божията благодат на вече предстоящия Свети и Велик събор на Православната Църква.

Светият Разширен Синод с изненада и недоумение се информира за неотдавнашните решения и мнения на някои сестри - православни църкви и като ги прецени, установи, че никаква институционална рамка не съществува за преразглеждане на вече поставената в ход съборна процедура. Затова се очаква предстоятелите на светейшите православни църкви, съгласно правилника за организацията и функционирането Светия и Велик Събор, да донесат на място евентуалните си предложения за промени, поправки и добавки в единодушно одобрените текстове от предсъборните всеправославни съвещания и от събранията на предстоятелите по въпросите на дневния ред.

За да се оформят окончателно и да се вземе решение по време на работата на Светия и Велик Събор, с призоваването на Всесветия и Усъвършенстващ Дух, Вселенската патриаршия, като църква, носеща главната отговорност за единството на Православието, призовава всички да се издигнат на висотата на настоящите събития и да участват в работата на Светия и Велик Събор на определените дати, както беше решено на всеправославно равнище и подписано както от предстоятелите на техните свещени събрания, така и от упълномощените им представители през целия дълъг подготвителен период на съборните процедури.

Свети Разширен Синод на Вселенската Патриаршия.'

В същото време московският митрополит Иларион заяви, че по време на събора няма да бъдат разглеждани доктринални въпроси.

„Приближава времето, в което ще се проведе Всеправославния събор в Крит. Това ще стане между 18-ти и 27-ми юли. В катедралата ще се съберат 200 епископа от всички православни църкви по целия свят.

В повечето случаи тези събори се свикват, за да се осъди някои ерес или някой да бъде отстранен. Този случай не е такъв. Ние искаме да засвидтелстваме нашето единство.

Искаме да говорим и по наболелите въпроси. Не по-всички, а по най-неотложните.

Ние няма да обсъждаме вероучителни въпроси. Всички древни ереси са осъдени.

Надявам се, че всички поканени ще се подпишат под документа с решенията. Надявам се, че по време на събора да има дух на консенсус“, заяви Иларион.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА