8 Юни, 2016 13:05 2 045 5

Асад обеща да се бори за Сирия, а Алепо да стане гробище за Ердоган

  • асад-
  • сирия-
  • башар асад-
  • ердоган-
  • бунтовници-
  • терористи-
  • алепо

Наскоро Асад обвини Ердоган, че е изпратил хиляди бойци в Алепо

Асад обеща да се бори за Сирия, а Алепо да стане гробище за Ердоган - 1
Снимка АП/БТА

Сирийският президент Башар Асад обеща във вторник да се бори за това, което той нарича войната на Сирия срещу тероризма.  В първото си обръщение към новия състав на парламента, излъчвано по държавната телевизия, Асад не показва никакви признаци, че е готов на компромиси или отстъпки, пише Ройтерс.

Асад заяви, че ще си върне всеки сантиметър от Сирия така както неговите войници освободиха Палмира от Ислямска държава.

Той ясно заяви, че Алепо ще се превърне в гробище за надеждите и мечтите на турския президент Тайип Ердоган, който е основен спонсор на бунтовниците, опитващи се да сменят сирийския режим.

"Нашата война срещу тероризма продължава", заяви Асад в своята реч. "Както освободихме Тадмур (Палмира), а преди това много други райони, така ще освободим и всеки инч от Сирия от ръцете им. Единствената ни възможност е победата, в противен случай Сирия няма да продължи да съществува."

Сирийската армия, с помощта на руски въздушни удари, възстановени контрола си над Палмира, изтласквайки бойците на Ислямска държава през март. Освен срещу екстремистите от ИД, Асад се сражава и срещу бунтовниците, сред които има групи, получаващи подкрепата на чуждестранните му врагове, включени и Турция.

Войната значително сви контрола на Асад в Сирия, където Ислямска държава, множество бунтовнически групи и все по-силните кюрдски милиции установиха власт над обширни части от страната.

Алепо, най-големият сирийски град и някогашен търговски център, и околностите му, граничещи с Турция, се превърна в основна сцена на бойните действия. Ескалацията на напрежение там спомогна да се разруши, постигнатото споразумение за прекратяване на военните действия, договорено през февруари.

Наскоро Асад обвини Ердоган, че е изпратил хиляди бойци в Алепо. Русия, която е основен съюзник на Асад, заяви в събота, че повече от 2000 бойци са били мобилизирани в района на Алепо.

Два дни по-късно от Кремъл съобщиха, че ще засилят въздушните удари в региона, за да подкрепят сирийските правителствени войски и да не позволят Алепо и околностите му да попаднат в ръцете на терористите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морков или тояга

    2 2 Отговор
    Едва му отърваха задника руснаците и сега засвидетелства вярност, че и мерак за бой още им. Другарю няма нужда на се навеждаш толкова, ако не пускаш тръба с газ към Европа за теб всичко с Путин ще е ОК.
  • 2 onq s konq

    2 2 Отговор
    Всъщност...това са последни думи на осъдения на смърт!:)

    Коментиран от #4

  • 3 Някой

    1 1 Отговор
    На оня Ердоган не му излязоха сметките.Беше решил да взема части от Сирия но не му се получи.Сега праща башибозук през границата но освен да изяде бомбите друго няма да стане.Кюрдите си искат държавата и скоро феса ще се чуди как Турция да не загуби територии а не как да завладява чужди.
  • 4 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Всъщност, както обикновенно пишеш щуротии. Сирия ще бъде разделена на ... най-малко на три. Сунитска, шиитска и кюрдски автономен район (за повече Ердооаня ще се противи). За Асад и евентуалния му наследник, който ще е от роднинския и приближенски кръг ще остане западната част със средиземноморски излаз и Левантийското газово находище (делящи го с говорещите иврит),сунитите ще останат с петрола в източната, пустинна част,североизточната част ще е "неопределен" Кюрдистан. Води ли си записки? Остави, няма смисъл.
  • 5 mediator37

    2 2 Отговор
    Тоталитарната форма на управление е най-добрата за региона.
    Нещо им се гади от демокрация, пущане на хартийки в урни и пр. цирк Буш. Не работи западната демокрацийка- конспирацийка.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания