Last news in Fakti

9 Юни, 2016 07:30 3 047 3

Китайският адвокат, чиито дрехи бяха разкъсани в съда

  • китай-
  • дрехи-
  • полицейско насилие-
  • мобилен телефон-
  • адвокат-
  • нападение

1000 китайски адвокати заклеймиха полицейското нападение над своя колега, който отказал да предаде мобилния си телефон за проверка

Китайският адвокат, чиито дрехи бяха разкъсани в съда - 1

Много китайски адвокати са били тормозени, задържани и дори вкарвани в затвора в Китай, но снимката на един от тях, с висящи по него разкъсани от полицията дрехи, привлече вниманието на обществеността в страната, пише Би Би Си.

Той и други юристи били нападнати от трима служители на реда вътре в съдебната зала пред двама съдии, които в последствие отхвърлили искането му да заведе дело в окръжния съд на Нанин в провинция Гуанси.

Снимката на адвоката, който стои с разкъсани и парцаливи дрехи пред съда в Нанин, с куфарче в ръка и невероятно достойнство, се разпространи светкавично из цял Китай.

Повече от 1000 адвокати - всеки от които пое някакъв риск за собствената си безопасност - подписаха отворено писмо, призоваващо за разследване на тази последна случка от поредицата полицейски издевателства. Случаят в Ву Ляншу бе приет като ескалация на нападения и тормоза срещу все по-опасната професия в Китай.

Нападателите на Ву го пребили миналия петък, след като съдът отказал без обяснение да уважи изслушване по неговото дело, което е обичайна практика в Китай.

Китайският адвокат, чиито дрехи бяха разкъсани в съда

Неговото престъпление било това, че той не си тръгнал покорно, а поискал да чуе причината за отказа. Тогава бил сграбчен от съдебната охрана. Те започнали да го претърсват, защото се притеснявали, че адвокатът записва с тайна камера случващото се, а след това започнали да го бият и разкъсват дрехите му.

Младият адвокат в крайна сметка успял да избяга, а изумителната му снимка е направена, след като той излязъл пред сградата на съда.Китайският адвокат, чиито дрехи бяха разкъсани в съда

"Аз не бях шокиран, защото съм чувал много странни и жестоки истории за нещата, които се случват на адвокатите в Китай, но не очаквах това да се случи на мен", разказва Ву пред Би Би Си.

Служителите в съда от своя страна заявяват, че той отказал да предаде мобилния си телефон, когато бил помолен и адвокатът бил обвинен в правене на незаконни записи в съдебна зала.

Въпреки че в съда има камери за видеонаблюдение, съответната камера "се оказва повредена" по време на инцидента, така че няма доказателства в подкрепа на твърденията на пребития адвокат.

В отвореното писмо на адвокатите се казва: "Ако съдът се държи по такъв начин, дали така наречената справедливост за хората и върховенството на закона са шега?"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 2 Отговор
    В Китай бият адвокатите, когато си вършат работата. В България не ги бият, защото НЕ СИ ВЪРШАТ работата.
  • 2 666

    2 1 Отговор
    Хората са си свършили работата. Не се е подчинил на съда, не се е подчинил на полицаите и сега си прави реклама? Ако имаше незаконни действия от тяхна страна, адвокатчето вместо в накъсано костюмче, щеше да е с раирани дрешки, в ареста и с променена физиономия. Някой да вижда следи от насилие по тялото му?
  • 3 Киро

    1 1 Отговор
    Браво, това е "модерен" и "демократичен" Китай!

    Прилики с Търки? - ХАХА,
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания