Last news in Fakti

10 Юни, 2016 11:20 875 0

Бивш финансист от Уолстрийт спечели президентските избори в Перу

  • перу-
  • президентски избори-
  • победа-
  • педро пабло кучински-
  • кейко фухимори

Икономистът Педро Пабло Кучински води с няколко хиляди гласа пред опонентката си Кейко Фухимори

Бивш финансист от Уолстрийт спечели президентските избори в Перу - 1
Снимка АП/БТА

Икономистът Педро Пабло Кучински бе избран за президент на Перу. това сочат резултатите след преброяването на всички гласове, съобщи Ройтерс.

Избирателната комисия обяви, че той е получил 50,12% от гласовете, а съперникът му Кейко Фухимори е събрал 49,88% от гласовете на избирателите. Въпреки това победата му все още не е официална, тъй като изборният съд първо трябва да се произнесе за около 50 000 бюлетини, за които има неяснота.

Този въпрос ще бъде решен скоро, обеща председателят на комисията Мариано Кучо.

Фухимори тепърва трябва да признае загубата си, но Кучински, който води с около 41 400 гласа, вече благодари на перуанския народ за победата си чрез съобщение в Туитър.

"Дойде време да работим заедно за бъдещето на нашата страна", написа Кучински.

Това е най-оспорваната победа на избори в Перу от пет десетилетия.

Близостта на резултата беше изненада, тъй като анкети, направени в навечерието на изборите даваха убедителна преднина на Фухимори, която е дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори (1990-2000), който е в затвора за престъпления срещу човечеството.

Анализаторите твърдят, корупционните скандали в партията на Фухимори може би са били причината много перуанци да оттеглят подкрепата си за Фухимори, която на първи тур от президентските избори през април изпревари съперниците си с изключително мнозинство.

Кучински, който е бивш финансист от Уолстрийт, заяви, че ще използва международния си финансов опит, за да насърчи икономическия растеж в страната. Той има подкрепата на видни фигури като нобеловия лауреат за литература Марио Варгас Льоса и кандидатът за президент от левицата Вероника Мендоса.

В президентските избори са участвали около 80% от 23-те милиона избиратели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА