11 Юни, 2016 00:30 1 477 0

Революционно: В Исландия превръщат въгледордния диоксид в камък

  • исландия-
  • co2-
  • въглероден диоксид-
  • камък

Местна електроцентрала показва, че вредните емисии могат да бъдат минерализирани за кратък период от време

Революционно: В Исландия превръщат въгледордния диоксид в камък - 1
Снимка: БТА/АР

Исландски инженери, работещи в електроцентрала в Исландия успяха да превърнат въглеродни емисии в камък, пише "Гардиън", позовавайки се на информация в списание Science.

В основата на революционната нова технология е вкарването на въглеродния диоксид под земята, където по химичен път той може да се преобразува в скала. Установено е, че вредните емисии търпят дори по-бърз процес на минерализация, отколкото предполагаемото времетраене - всичко това се случва само за месец. Единствената заплаха е, че CO2 може да се просмуче обратно в атмосферата.

Исландският проект се провежда в електроцентралата "Хелисхейди", която е най-голямото геотермално съоръжение на планетата. Именно там се осигурява енергията за исландската столица Рейкявик, както и за околната индустрия. Централата произвежда около 40 000 тона въглероден диоксид годишно.

Така в периода от 2012-а до 2013-а година специалистите "инжектират" близо 250 тона CO2 емисии, смесени с вода и водороден сулфид на дълбочина от 400 до 800 м. След това се следи химическата им трансформация през различни кладенци. Бързо променящият се състав на въглеродните изотопи във водните проби, ясно сочи, че голяма част от въглеродът е минерализиран за броени месеци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА