Last news in Fakti

19 Юни, 2016 14:28 1 654 0

Рим на крачка да избере първата жена кмет

  • италия-
  • рим-
  • кмет-
  • избори-
  • общински избори-
  • местни избори-
  • вирджиния раджи

Кандидатът за кмет е изгряващата звезда в евроскептичното движение 5 звезди

Рим на крачка да избере първата жена кмет - 1
Снимка АП/БТА

Рим е на път да избере първата жена кмет в историята си. В неделя започна втория тур на местните избори в редица ключови градове на Италия, като днешният вот се смята за тест за управлението на премиера Матео Ренци, пише Би Би Си.

37-годишната адвокатка Вирджиния Раджи, от евроскептичната партия "Движение 5 звезди", се възприема като фаворит в битката за италианската столица. Нейният основен опонент е Роберто Джакети, издигнат от лявоцентристката Демократическа партия (ДП).

Нейната победа ще бъде удар за италианският премиер Матео Ренци. Кандидат-кметът от неговата Демократическа партия може да загуби изборите във финансовата столица на Италия - Милано, а кандидатите в Торино и Болония са изправени пред трудни битки.

Раджи спечели 35% от гласовете на първия тур преди две седмици, срещу 24% за Джакети.

Според анализатори победата на 37-годишната адвокатка в Рим ще даде тласък на антиглобалисткото "Движение 5 звезди" за парламентарните избори през 2018 г.

Следващият кмет на Рим ще трябва да се справи с над 13 млрд. евро дългове, в които е затънал градът.

Жителите на италианската столица са разочаровани от дупките по улиците, купчините боклук и сериозните недостатъци в обществения транспорт и жилища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: