Last news in Fakti

30 Юни, 2016 07:54, обновена 30 Юни, 2016 12:04 2 004 0

Все повече кандидати с амбиция да станат премиер на Великобритания

  • тереза мей-
  • премиер-
  • лидер-
  • великобритания-
  • тори-
  • brexit-
  • борис джонсън-
  • майкъл гоув

По-рано днес Тереза Мей обяви кандидатирата си, очаква се по-късно днес и Борис Джонсън да заяви претенциите си за премиерския пост

Все повече кандидати с амбиция да станат премиер на Великобритания - 1
Снимка АП/БТА

След като по-рано днес стана ясно, че вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей е обявила кандидатурата си в надпреварата за следващ лидер на торите и премиер, Би Би Си съобщи, че и правосъдният министър Майкъл Гоув също е обявил кандидатурата си.

Мей обяви кандидатурата си с писмо в днешния брой на британски вестник "Таймс".

Основното й предизборно обещание е да сплоти британския народ през периода на политическа и икономическа несигурност след решението за напускане на ЕС.

Мей обяви намерението си да стане лидер на Консервативната партия и да договори най-добрите условия за излизане на страната от Европейския съюз. Тя обещава да прокара радикална програма за социални реформи, с която да направи Великобритания по-добро място за всички.

Гоув, който бе важна фигура в кампанията за Brexit, се очакваше да подкрепят кандидатурата на Борис Джонсън.

Той обяви, че ще се е кандидатирал, защото той е стигнал "до извода, че Борис не може да бъде лидер или да изгради екип, който да работи по задачите, които предстоят."

"В следващите няколко дни ще изложи плана си за Обединеното кралство, който се надявам да осигури единство и промяна за нацията", заяви министърът.

Други кандидати, които също хвърлиха шапки на ринга в битката за лидерския пост, са министърът на енергетиката и Андреа Лийдсън, бившият министър на отбраната Лиъм Фокс и министъра на труда Стивън Краб.

Днес се очаква кандидатурата си за премиерския пост да обяви и бившият кмет на Лондон и лидер на кампанията за Brexit - Борис Джонсън.

Джонсън ще изнесе реч, в която ще изложи визията си за бъдещето на Великобритания извън ЕС. Очаква се той да постави Brexit в основата на своята "оптимистична визия" за страната.

Кой ще наследи Дейвид Камерън ще стане ясно на 9 септември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: