Last news in Fakti

9 Юли, 2016 18:06 2 156 2

НАТО има единна позиция по Русия

  • нато-
  • русия-
  • среща на върха-
  • тероризъм-
  • мигранти-
  • средиземно море

Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе в Брюксел през 2017 г.

НАТО има единна позиция по Русия - 1
Снимка АП/БТА

 НАТО ще предостави самолети, снабдени със система за Далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОУ) , за да помогне в борбата с тероризма. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на върха на военния съюз във Варшава, съобщи Радио Полша.

"Ние решихме да предоставим директна подкрепа за борбата срещу Ислямска държава. Всички съюзници вече са част от глобалната коалиция срещу ИД. Сега ние се съгласихме, че трябва да предоставим натовски самолети, снабдени с ДРЛОУ като директна подкрепа за силите на коалицията", заяви той.

Той определи този ход като "ясен сигнал за нашата решителност да помогнем за преборването на тероризма."

Столтенберг заяви, че лидерите на страните от НАТО също така са се съгласили да започнат "обучение и изграждане на контингент в Ирак, което е от ключово значение за борбата срещу ИД."

Според него обучението на местни войници би било по-ефективно в дългосрочен план, отколкото разполагането на голям брой външни войски. "Това е един от най-добрите инструменти в борбата срещу тероризма, с които разполагаме. Превенцията е по-добра от интервенция...", заяви генералният секретар на НАТО.

Столтенберг обяви и друга важна новина: Системата за противоракетна отбрана (ПРО) на Алианса в Европа е приведена в начален стадий на готовност.

„Това означава, че корабите на САЩ и Испания, радарът в Турция и системата за прехващане в Румъния сега са способни да работят съвместно под командването на НАТО“, поясни той.

Генералният секретар на НАТО по рано днес заяви, че НАТО и Русия вече не са стратегически партньори, но в никакъв случай не са в състояние на „Студена война“.

„Ние не виждаме никаква непосредствена опасност. Русия също така не е вече стратегически партньор. Нямаме стратегическото партньорство, което се опитвахме да създадем след края на Студената война. Но не сме и в ситуация на Студена война. В момента ситуацията е съвсем различна“, заяви Столтенберг.

Той обяви, че лидерите на страните членки на Алианса са се съгласили да поддържат единна политика на сдържане и диалог с Русия.

„Основното послание е, че Алиансът е обединен, ние стоим рамо до рамо“, заяви Столтенберг на въпрос относно разговорите между лидерите на 28-те страни членки на НАТО, проведени снощи. 

По време на днешната среща стана ясно, че новата мисия за морска сигурност на НАТО, която ще се проведе в Средиземно море, е наречена "Операция Морски Пазител".

"Тя ще има широк обхват, включително ще информира за ситуацията, борбата с тероризма и изграждане на капацитет", каза той и добави: "Ние възнамеряваме да работим в тясно сътрудничество с Операция София, която се провежда от Европейския съюз в Средиземноморието.

Столтенберг съобщи още, че следващата среща на върха на НАТО ще се проведе в Брюксел през 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    1 0 Отговор
    Ще са предоставени ако са под командването на страната на която са предоставени. По този начин са просто дислоцирани и то агресивно против трета страна. Няма за какво да изричате откровени лъжи.
  • 2 ооо

    1 0 Отговор
    "Ние решихме да предоставим директна подкрепа за борбата срещу Ислямска държава$ .Лесна работа, ви я създадохте ,сега ще видим как се убива едно чудовище ---пример Ал Кайда -все още са живи..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания