Last news in Fakti

9 Юли, 2016 16:43 1 557 5

НАТО ще подсили присъствието си в Черноморския регион

  • нато-
  • подсили-
  • присъствие-
  • черно море
НАТО ще подсили присъствието си в Черноморския регион - 1
Снимка: АП/БТА

До октомври т.г. НАТО ще разработи предложение до страните членки от Черноморския басейн по отношение на предното присъствие на Алианса в региона. Това обяви  президентът Росен Плевнелиев, който обобщи резултатите от форума във Варшава.

Предложението трябва да адресира притесненията на страни членки, свързани с нарушения баланс в средата на сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"Не става въпрос за двустранни или тристранни инициативи, а за открити за всички държави членки инициативи под егидата на НАТО за съвместна подготовка и учения, за координация и за съгласуване на действията. В никакъв случай не става дума за каквито и да било флотилии. Такива няма, няма и да има", подчерта президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че всяка инициатива за гарантиране на сигурността и по-добрата координация на страните членки на НАТО в региона е възможна единствено под егидата на Алианса и ще бъде открита за участие на всички съюзници.

Президентът припомни, че България вече е заявила готовност да участва с до 400 военнослужещи в многонационална бригада в Румъния на ротационен принцип за провеждане на учения и за подобряване на координацията между партньорите от Алианса. "Това не е двустранна инициатива и не означава постоянно дислоциране на български военнослужещи в Румъния", подчерта Росен Плевнелиев. По думите на президента, многонационалната бригада в Румъния ще бъде сформирана на същия принцип, приложен при сформирането на четири многонационални батальона на ротационен принцип в Прибалтийските държави и в Полша. Решението за разполагането на формированията с между 800 и 1000 военнослужещи, беше утвърдено от лидерите на Срещата във Варшава.

Обща е оценката на съюзниците, че присъствието на НАТО в Черноморския регион трябва да бъде подсилено. Алиансът е готов да защити всяка една от страните членки, обобщи държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

Президентът Росен Плевнелиев определи като голям успех на българската външна политика решението за присъединяването на Черна гора към НАТО. България беше сред първите, които ратифицираха присъединителния протокол. "В стратегически план държавите от Западните Балкани трябва да се присъединят към евроатлантическото семейство. Единствено двигателят на европейската и евроатлантическата интеграция може да допринесе за мира и стабилността в региона и присъединяването на Черна гора към НАТО е една голяма крачка напред", заяви държавният глава. "Заявката на Алианса, че ще продължи политиката на отворени врати е най-силната гаранция за мир и за стабилност на Балканите", подчерта президентът.

Като друг голям успех от Срещата на върха във Варшава президентът Плевнелиев открои подписването на Съвместната декларация за партньорство между НАТО и ЕС, която поставя на ново равнище отношенията между двете организации.

Лидерите от НАТО обявиха киберпространството като ново поле на активност на отбранителните дейности на съюзниците от Алианса, равноправно на действията по въздух, море и земя. "България ще трябва да ускори приемането на Стратегията си за киберотбрана, да надгради киберсигурността на своите институции и това трябва да се случи координирано и с ЕС, като партньор в рамките на съвместната работа с НАТО в сферата на киберзащитата", посочи президентът Росен Плевнелиев, който припомни и кибератаките срещу българските институции по време на изборите и националния референдум през октомври 2015 година.

НАТО ще засили подкрепата си за антитерористичната коалиция в борбата срещу ДАЕШ, като ще осигури и въздушна платформа за радиолокационно наблюдение в подкрепа на съюзническите сили, обяви още президентът Росен Плевнелиев. Партньорите също така ще засилят обмена на информация и сътрудничеството със страните в конфликтните региони в Близкия изток и в Северна Африка.

България ще продължи участието си в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" до края на 2016 г. и след това. Страната ни отчита както напредъка, така и оставащите предизвикателствата пред партньорите в мисията. "Оставаме в Афганистан, за да помогнем на демократично избраните власти и Афганистанските сили за сигурност, за да им помогнем да се научат как да преодолеят предизвикателствата", заяви държавният глава.

Във втория ден на Срещата на върха на НАТО във Варшава президентът Росен Плевнелиев направи изказване пред лидерите в рамките на втората сесия на Северноатлантическия съвет. Лидерите от Алианса обсъдиха също така взаимодействието с партньорските държави Украйна, Грузия и Молдова. Беше утвърден и Пакетът за всеобхватно подпомагане на Украйна.

„Нека останем единни в позицията си, че сигурността на България е гарантирана единствено в рамките на този най-силен съюз на демократични държави. България е горд член на този съюз и извън него за страната ни не няма никакви гаранции за сигурност“, апелира още държавният глава във Варшава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Среден

    0 2 Отговор
    Нима в Москва не им стана ясно, че с размахването на юмруци и демонстрацията на мускули Русия само трупа врагове?
    От тяхната некадърна политика вече не остана техен съсед който да не ги мрази!
  • 2 Карли

    1 0 Отговор
    " Среден "- Русия за разлика от Плевнята и тем подобни като него не плещи глупости, а действа - " Сатана " В Калининград и с увеличена мощност и далекобойност в Крим и още много играчки, които ПВО не ги лови. Няма смисъл да упоменавам и въвеждането на междуконтиненталната ХИПЕРЗВУКОВА РАКЕТА НА въоръжение-поразява всяка цел на планетата с точност до 1 метър с огромна скорост. Движейки се в плазмен облак , практически са неуловими от ПВО на НАТО И САЩ. На Б. Борисов взе да му светва лампата, че може да изгорим покрай плещенето на Плевнелиев и тъпия земеделец м-р на войната. Русия , ако познаваш историята никога не е започвала война, тя просто ги е завършвала и то успешно.

    Коментиран от #4

  • 3 Виторио

    2 0 Отговор
    Ама много щастлив, много влюбен нашия...
  • 4 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Карли":

    С междуконтенинталната хиперзвукова ракета нещо не си наясно. Междуконтиненталната е балистична, а част от нейната траектория преминава в суборбитален полет. Там всяко тяло с минимална инерционна сила достига хиперзвукова скорост. Примерно ако хвърлиш топка за бейзбол и тя ще достигне хиперскорост. А това обвитото с плазмения облак хич няма да го коментирам.
  • 5 БайХуй

    1 0 Отговор
    ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ !!! ТЕ ПРОДАДОХА И ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове