Last news in Fakti

10 Октомври, 2011 22:16 5 222 0

Елдорадо в Алпите

  • швейцария-
  • злато-
  • кран-монтана

Известният алпийски курорт Кран-Монтана може да се превърне в европейско Елдорадо. Това става възможно след като германски турист откри най-големия къс от самородно злато в Швейцария, съобщава местният немскоезичен сайт Блик.

Изненадващото откритие е станало в края на септември.  Германският турист се разхождал край бреговете на течащата до Кран- Монтана река, където се натъкнал на неочакваната находка.

Откритото тогава самородното злато е 7 см. в диаметър и 3,5 см. дебело. То тежи 128,5 грама и се оценява за 120 хил. евро, пишат местни италиански сайтове.

Туристическите власти в Кран-Монтана не издават точното място, където е била направена находката. Те не искат да предизвикат „златна треска” сред авантюристи златотърсачи, които могат да нанесат значителни вреди на природата.

„Тази неочаквана находка може да допринесе за развитието на туризма в региона”, оптимистичен е все пак говорителят на местното туристическо бюро Ксавие Бианко.

Немскоезичният сайт Блик все пак разкрива, че става дума за 34-годишния Рикардо К. от Рощок, Северна Германия.

Досега най-големият къс самородно злато беше открит през 1997 г. Той тежеше 123 грама и е  бил намерен в кантона Граубюнден, припомня в. „Трибюн де Женев”.

В Швейцария злато може да се намери на много места и много често то е самородно и в малки количества без индикации за залежи, обяви на сайта си Швейцарската асоциация на златотърсачите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА