10 Август, 2016 15:05 1 169 0

Ренци: Сгреших, това не е „моят“ референдум

  • италия-
  • матео ренци-
  • референдум-
  • грешка-
  • политика

Референдумът не е само мой, а на целия италиански народ, заяви премиерът

Ренци: Сгреших, това не е „моят“ референдум - 1
Снимка: БТА/ AP

Италианският министър-председател Матео Ренци заяви, че е допуснал грешка, персонализирайки референдума, съобщи агенция АНСА.

Върховният съд в Италия даде зелена светлина за провеждането на референдум, който предвижда конституционни промени за стабилизиране политическата стабилност.

Премиерът заяви, че ако гласоподавателите не одобрят предложените от него промени, то той ще подаде оставка.

„Този референдум не е само мой референдум. Допуснах грешка, персонализирайки го прекалено много. Това не е реформа на един човек, а реформа, от която цяла Италия се нуждае“, заяви Матео Ренци.

Той добави, че ако реформите бъдат одобрени от народа, те ще осигурят близо 500 милиона евро за бедните. Ренци каза, че заради ограничаването броя на законодателите ще се спести половин милиард, който ще отиде за подпомагане социално бедните страната.

Една от предлаганите промени е ограничаване властта на Сената като горна камара, което според Ренци ще спести пари и ще направи прокарването на закони много по-лесно. Според критиците на тази теза обаче в ръцете на долната камара ще бъде концентрирана прекалено много власт.

Реформите предвиждат намаляване броя на членовете на горната камара от 315 до 100. Това ще означава, че редица важни въпроси от национално, а не само местно ниво, ще бъдат решавани от долната камара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: